Δεν μας ενοχλεί το σπασμένο τζάμι, αλλά ο ρατσισμός

  • Δημοσιεύτηκε: Κυρ, 10/01/2010 - 8:21πμ

Την Τετάρτη 6/1, στην Νέα Ιωνία, άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια των γραφείων του Συλλόγου Αλβανών Ν. Μαγνησίας «ILIRIA». Η επιθετική αυτή ενέργεια δεν συμβαίνει ούτε για πρώτη, ούτε για δεύτερη φορά, αλλά για έβδομη(!) τα τελευταία χρόνια. Περιττό να αναφέρουμε ότι σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, και παρά τις ...επίμονες και διεξοδικές έρευνες, οι αστυνομικές αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους άγνωστους δράστες.

Αυτό που μας ενοχλεί δεν είναι το σπασμένο τζάμι των γραφείων του Συλλόγου. Είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που, για ακόμα μια φορά, εκδηλώνονται στην περιοχή μας. Ειδικά σε μια πόλη, την Νέα Ιωνία, όπου οι περισσότεροι από τους παππούδες είναι πρόσφυγες, πολλοί από τους γονείς είναι μετανάστες, τα παιδιά δεν μπορεί να ανέχονται ρατσιστικά φαινόμενα και συμπεριφορές. Και σε μια περίοδο όπου κάποια από τα βασικά θεσμικά ζητήματα μεταναστών και μεταναστριών φαίνεται να προσεγγίζονται από την πολιτεία με έναν -έστω και ελλιπή- θετικό τρόπο, είναι προφανές ότι ενέργειες σαν την προχτεσινή επιχειρούν να ανατρέψουν ένα κλίμα διευρυμένης κοινωνικής συναίνεσης απέναντι στις διαφαινόμενες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις μας βρίσκουν ξεκάθαρα απέναντι, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε παρακρατικές φασιστικές ομάδες –και παρά το αίσθημα ασφάλειας που διακατέχονται από την φιλική στάση της αστυνομίας- να συνεχίσουν να δηλητηριάζουν με τη νοσηρότητά τους την περιοχή μας. Ντόπιοι και μετανάστες παλεύουμε μαζί για τα δικαιώματα μας. Γιατί ο ρατσισμός δεν απειλεί μόνο τους μετανάστες, προσβάλλει και όλους όσους τον ανέχονται.


Βόλος, 8-1-10

 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: