Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών για το 2010

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 28/12/2009 - 11:09μμ

Κυκλοφορησε το Αντιρατσιστικό Ημερολογιο του Δικτύου. Όπως κάθε χρόνο μπορείτε να το προμηθευτείτε από το γραφείο στην Τσαμαδού 13 - τηλ. 210 3813928 (5-8.00 μ.μ.) - Νασίμ.

Επίσης στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και εκτός Αθήνας από τις διαφορες ομαδες αλληλεγγύης...

Κάνει 12 ευρω - 14 στα βιβλιοπωλεία,
και είναι μια σημαντική ενίσχυση της δράσης μας...


Το φετινό ημερολόγιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών επικεντρώνει σε τρεις διαφορετικές συνοριακές περιοχές της Ελλάδας: στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στην Πάτρα και στη Λέσβο. Βασίζεται σε μια δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς το θέμα «σύνορα– μετανάστευση: καταστολή και αντίσταση» αποτελεί ένα από τα κύρια πολιτικά επίδικα το οποίο επεξεργάζεται η ομάδα του Δικτύου.

 
Μέσα από αυτή την ενασχόληση καταφέραμε να συλλάβουμε -με το μυαλό και τη δράση μας- τα σύνορα όχι μόνο ως τόπους άσκησης βίας και καταστολής από τη μεριά του κράτους αλλά και ως τόπους διεκδίκησης και αντίστασης, όχι μόνο ως τόπους όπου καταπατούνται θεμελιώδη δικαιώματα αλλά και ως τόπους όπου τα όνειρα των μεταναστών-ριων βρίσκουν διέξοδο στην πραγματικότητα. Ως τόπους όπου η αλληλέγγυα δράση της κοινωνίας μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές, ως τόπους όπου ο φόβος συνυπάρχει με την ελπίδα, όπου η αλληλεγγύη και η εχθρότητα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

 
Με το παράδειγμα των τριών αυτών περιοχών γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθούν διαφορετικές όψεις των συνόρων και της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, μαρτυρίες οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, κείμενα των τοπικών ομάδων αλληλεγγύης, αλλά και λογοτεχνικά κείμενα και αποσπάσματα από εφημερίδες, προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτές τις παράλληλες ιστορίες των συνόρων.

Κατηγορίες: