Όταν οι δικαστές λατρεύουν τα σκουπίδια...[Βόλος]

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 14/12/2009 - 1:30μμ

Ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (κίνηση Βόλου) σχετικά με καταδίκη σε 2 χρόνια φυλάκιση για εμπρησμό κάδου απορριμμάτων συλληφθέντα διαδηλωτή στο συλλαλητήριο στις 6/12/2009 στο Βόλο.


Σε ποινή διετούς φυλάκισης καταδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή ένας νέος 28 ετών με την κατηγορία ότι έβαλε φωτιά σε κάδο σκουπιδιών κατά τη διάρκεια της πορείας που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εν ψυχρώ δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στην Αθήνα. Ο κατηγορούμενος απαλλάχτηκε από τις υπόλοιπες κατηγορίες, που …προφανώς εκ λάθους, του είχαν προσάψει οι αστυνομικές αρχές, αφού αυτές οι κατηγορίες συνδέονταν με γεγονότα που έγιναν μετά την προσαγωγή του στο αστυνομικό τμήμα.Τι να πρωτοθαυμάσουμε; Την «ανθρώπινη ευαισθησία» των δικαστών, που φόρτωσαν με δύο χρόνια φυλάκισης ένα νέο άνθρωπο, παντρεμένο με δύο μικρά παιδιά, ο οποίος προσπάθησε και τελικά κατάφερε να ξεφύγει από τα ναρκωτικά και όπως ο ίδιος είπε στην απολογία του «τον τελευταίο χρόνο άρχισα να ζω»; Την «αμεροληψία» των δικαστών, που ουσιαστικά εξέλαβαν ως ψευδομάρτυρες τους πέντε μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορούμενου (ένα ζευγάρι φίλων του, μια δικηγόρο, μια δημοσιογράφο και έναν πανεπιστημιακό) οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι ο κατηγορούμενος ήταν δίπλα τους φωνάζοντας συνθήματα, την ώρα που άναψε η φωτιά στον κάδο, ενώ δέχτηκαν ως αξιόπιστες τις μαρτυρίες των δύο ασφαλιτών μαρτύρων κατηγορίας, των ίδιων ασφαλιτών που στην έγγραφη κατάθεσή τους επιχείρησαν να εμπλέξουν τον κατηγορούμενο και στα επεισόδια που ξέσπασαν όταν ήδη τον είχαν συλλάβει και τον κρατούσαν στο Τμήμα; Το «ακριβοδίκαιο» της απόφασης των δικαστών, που ακόμα και στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος είχε βάλει τη φωτιά και είχε κάψει τον κάδο –για τον οποίο κάδο, εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου που παρέστη στο δικαστήριο δήλωσε ότι ο Δήμος δεν έχει καμιά απαίτηση- η ποινή των δύο ετών φυλάκισης δεν έχει καμία σχέση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα; Τους πανηγυρισμούς των ασφαλιτών, αμέσως μετά την εκφώνηση της καταδικαστικής απόφασης, που μαζικά είχαν καταφτάσει -από τον διοικητή της Ασφάλειας Βόλου μέχρι και τους νεοφερμένους ασφαλίτες φρικιά- και ασφυκτικά είχαν κατακλύσει την αίθουσα του δικαστηρίου, δημιουργώντας πρωτοφανές κλίμα αστυνομοτρομοκρατίας για τα δικαστικά δεδομένα της πόλης;

Είναι προφανές ότι στη δίκη της περασμένης Παρασκευής, στην έδρα του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου καθόντουσαν δικαστές που απεχθάνονται τους κοινωνικούς αγωνιστές, αλλά ανέχονται τις σκευωρίες, που δυσπιστούν απέναντι στους πολίτες, αλλά εκτιμούν τους ασφαλίτες, που μισούν την ελευθερία, αλλά λατρεύουν τα σκουπίδια!

Η κοινωνία όμως πλέον γνωρίζει. Γνωρίζει ότι αστυνομικοί στήνουν ψεύτικα κατηγορητήρια για αυτούς που αντιστέκονται, γνωρίζει ότι «προστάτες του πολίτη» καθημερινά τρομοκρατούν πολίτες, γνωρίζει ότι ασφαλίτες ψευδομαρτυρούν στα δικαστήρια, γνωρίζει ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες αστυνομικών τμημάτων πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα πολιτών παύουν να ισχύουν, γνωρίζει ότι ο αυταρχισμός της αστυνομίας έχει κυβερνητικές «πλάτες». Γνωρίζει ακόμα ότι δικαστές παίρνουν κατάφορα άδικες αποφάσεις, γνωρίζει ότι εισαγγελείς εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες (μετανάστες, τοξικομανείς, τσιγγάνους κ.α.) και κοινωνικούς αγωνιστές, ενώ «ρίχνουν στα μαλακά» ευυπόληπτους πολίτες, γνωρίζει ότι η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» παίρνει πολύ συχνά πολιτικά κατευθυνόμενες αποφάσεις. Και η κοινωνία αηδιάζει, εξοργίζεται, αντιστέκεται, κάθε μέρα όλο και πιο πολύ.

Κάποιοι, μπάτσοι και δικαστές, μπορεί να κοιμούνται ήσυχοι μετά την προχτεσινή καταδίκη. Εμείς, και πολλοί άλλοι σε αυτήν την κοινωνία, ούτε κοιμόμαστε, ούτε μένουμε ήσυχοι. Θα μας βρουν και πάλι μπροστά τους, στους δρόμους, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα εργοστάσια, στα δικαστήρια! Γιατί η κρατική τρομοκρατία δεν μας αποθαρρύνει, αντίθετα μας πεισμώνει. Γιατί οι καταδίκες κοινωνικών αγωνιστών φέρνουν πολλούς άλλους στη θέση τους. Γιατί τα δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, ανήσυχοι και διεκδικητικοί, μαζικοί και ενωτικοί, είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε παρόντες στις καθημερινές κοινωνικές συγκρούσεις των «από κάτω» για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης!

Θεματικές: 
Κατηγορίες: