Η αλληλεγγύη δεν ξεχνά τη Βόρεια Εύβοια

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 12/10/2021 - 9:09πμ

Έχουν περάσει περίπου δυο μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και οι πρώτες βροχές έδειξαν με δραματικό τρόπο το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Αποκαλύφθηκε για μιαν ακόμη φορά, σαν εφιάλτης, η απραξία, η αδιαφορία των κυβερνόντων και το θράσος τους. Τολμούν να λένε «να μη συνδέουμε τις πυρκαγιές με τις πλημμύρες»! Ταυτόχρονα τα προβλήματα στην καθημερινότητα, την επιβίωση, την εργασία, τη γη, το περιβάλλον, παραμένουν και επιτείνονται και η εικόνα του μέλλοντος φαντάζει ακόμη πιο ασφυκτική και αδιέξοδη.
   Οι κυβερνητικές πολιτικές κάτω από εντυπωσιακούς, τρανταχτούς τίτλους και όμορφα λόγια όπως «βιώσιμη ανάπτυξη» «πράσινη ενέργεια» «ολιστικά προγράμματα» «καινοτομίες»…. κρύβουν προθέσεις και σχεδιασμούς που όμως είναι γνωστοί:  Για τους πολλούς τίποτα, όλα για τους λίγους. 
Αυτοί που άφησαν τον όλεθρο να ξεδιπλωθεί, φέρνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους χορηγούς που δίνουν εκατομμύρια, τάχα αφιλοκερδώς, «για το καλό του τόπου και των ανθρώπων». Ξέρουμε όμως καλά ότι το μόνο που επιδιώκουν και για το οποίο νοιάζονται είναι η κερδοφορία. Παραγκωνίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και με επικοινωνιακά τερτίπια, χωρίς ηθική, χωρίς αιδώ, κάνουν το άσπρο-μαύρο. Τη μια μέρα υπόσχονται και την επόμενη τα παίρνουν πίσω. Όμως δεν κρύβουν τα σχέδιά τους, μιλούν και αποφασίζουν για ανεμογεννήτριες, τουριστικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, λατομεία, αλλαγή χρήσης γης … Γράφουν νόμους που μέσα από δαιδαλώδεις όρους και προϋποθέσεις ακυρώνουν ή συρρικνώνουν την έτσι κι αλλιώς μικρή και εκτός πραγματικότητας αρωγή προς τους πληγέντες. Άλλωστε, η ελλιπής πληροφόρηση και η σύγχυση ήταν πάντα σύμμαχος της εξουσίας.


   Και όλα αυτά γίνονται στο όνομα του παρόντος και του μέλλοντος του τόπου, των ανθρώπων, της γης, του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα όμως είναι αδιαφορία και εκμετάλλευσή τους.
  Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς απαντάμε με τον μοναδικό δρόμο που υπάρχει, τον αγώνα και την αλληλεγγύη.
 Κι όπως αυτός ο αδιαπραγμάτευτος και  μοναδικός δρόμος μάς έφερε τον Αύγουστο από όλο τον ελλαδικό χώρο στα χωριά αυτού του τόπου για έμπρακτη αλληλεγγύη, ο ίδιος μα ξαναφέρνει σταθερά και πάλι εδώ.   Πρόθεσή μας μια πανελλαδική καμπάνια για τη Βόρεια Εύβοια.  Έτσι, σε πρώτο χρόνο και με στόχο την αποσαφήνιση διατάξεων και την ανάδειξη αιτημάτων και διεκδικήσεων, συμμετέχουμε και στηρίζουμε την εκδήλωση με  αλληλέγγυους μηχανικούς και άλλους ειδικούς επιστήμονες που οργανώνει η Συνέλευση Αγώνα Β. Εύβοιας το Σάββατο 16/10 στις 6μ.μ στην πλατεία της Αγ. Άννας στη Β. Εύβοια και στις 17/10  στις 6μ.μ στην πλατεία της Ιστιαίας.
   Σαν τη γη που το χορτάρι της έχει αρχίσει κι αγκαλιάζει τους μαύρους κορμούς των καμένων δέντρων, σαν τη φύση που ξαναγεννιέται με δύναμη και ορμή, έτσι και οι συλλογικές διαδικασίες, οι συλλογικοί αγώνες και η αλληλεγγύη θα προασπίσουν τα δίκαια για το παρόν και το μέλλον..
 
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Θεματικές: 
Κατηγορίες: