Η αλληλεγγύη στηρίζει την Β. Εύβοια

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 16/09/2021 - 10:44πμ

Φέτος το καλοκαίρι με κραυγαλέο και επώδυνο τρόπο δόθηκε μια προειδοποίηση για τις συνέπειες α. της κλιματικής κρίσης που προκαλεί ο καπιταλισμός και β. της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτές οι συνέπειες κάψανε την Εύβοια και όχι μόνο. Το επιτελικό κράτος του κύριου Μητσοτάκη απλώς άφησε μόνο του τον κόσμο να παλεύει με τις φλόγες αφού ούτε ήθελε ούτε μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο μιας και έχει διαλύσει κάθε δημόσια πολιτική.
Στην Εύβοια οι εξελίξεις, -όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται - δεν είναι καλές.
Το σωματείο ρητινοκαλλιεργητών- δασεργατών Ευβοίας αναφέρει σε ανακοίνωση του πως στη συνάντησή του με το δασαρχείο: «…αποκαλύφθηκαν 3 ψέματα της κυβέρνησης: 1. Η πληρωμή μας, δε θα γίνει από το κράτος, αλλά από ανάδοχο. 2. Η τιμή που θα μας δώσουνε για τα έργα (κορμοδέματα κλπ), θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που δεσμεύτηκε ο υπουργός. 3. Σαν να μη φτάνανε αυτά, τώρα που τελειώνουμε τους καθαρισμούς των κεντρικών δρόμων, αντί να μας πληρώσει το υπουργείο αυτά που μας χρωστάει, μας βάζει με το στανιό μεσάζοντα την ΤΕΡΝΑ.»
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση κάνοντας "business as usual" αναθέτει σε επιχειρηματίες και ημέτερους την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, τα απαραίτητα έργα αλλά και το εισόδημα των κατοίκων, ενώ όλα αυτά είναι υπόθεση της πολιτείας. Δεν αποτελούν καμιά έκπληξη οι μεθοδεύσεις μιας νεοφιλελεύθερης αυταρχικής κυβέρνησης για το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής που καταστράφηκε από την ανικανότητά της αλλά και την εγκληματική πολιτική της γύρω από την πυρόσβεση, την πρόληψη, τις δημόσιες υποδομές. Ήδη αναρτήθηκε στη διαύγεια πράξη που ορίζει ανάδοχο των αντιπλημμυρικών στη Λίμνη Β. Εύβοιας την εταιρεία EREN ΕΛΛΑΣ, εταιρεία που δραστηριοποιείται στα αιολικά, για 1.000.000 ευρώ. Προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλα...
Από την άλλη, για το ζήτημα των αποζημιώσεων και των αποκαταστάσεων των σπιτιών και των υποδομών που κάηκαν όχι απλά δεν ενημερώνει τους κατοίκους αλλά δεν τους διευκολύνει καθόλου και ούτε καν πληρώνει μηχανικούς να κάνουν τις πραγματογνωμοσύνες γρήγορα μιας κι έρχεται χειμώνας. Για τις κατεστραμένες καλλιέργειες και την αποκατάσταση των αγροτικών κτηνοτροφικών υποδομών που χάθηκαν ούτε λόγος.
Για όλα αυτά εμείς από την μεριά μας, που βρεθήκαμε στην Β. Εύβοια τον καιρό της καταστροφής, στηρίζουμε το κάλεσμα της Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Εύβοιας για κινητοποίηση την Παρασκευή 17/09 στη Χαλκίδα, στις 18.00, στην Περιφερειακή ενότητα Εύβοιας (Λ. Χαινά 93). Στην Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει να οργανώνεται η καμπάνια αλληλεγγύης. Η Β. Εύβοια δεν είναι μόνη.

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 

Κατηγορίες: