« Έχε το νου σου στο παιδί…»

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 09/04/2021 - 2:35μμ


Ένας έντονος και σε κάποιες περιπτώσεις ακραίος, πόλεμος έχει ξεσπάσει, ακόμα και στους κόλπους της αριστεράς, με επίδικο τις αλλαγές που έρχεται να φέρει στο οικογενειακό δίκαιο το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ένα σχέδιο νόμου, που φτάνει στη Βουλή, παρά τις έντονες αντιδράσεις γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, νομικών, ειδικών της ψυχικής υγείας, συλλόγων και πρωτοβουλιών, που χρόνια ασχολούνται με το οικογενειακό δίκαιο, οι οποίοι δεν κλήθηκαν ποτέ να συζητήσουν τις επικείμενες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο.


Γιατί λέμε όχι στις επικίνδυνες αλλαγές που εισάγει στο οικογενειακό δίκαιο το σχέδιο νόμου:
•    Το συμφέρον του παιδιού ταυτίζεται με το συμφέρον των γονέων. Θίγεται η παιδοκεντρική αντίληψη του οικογενειακού δικαίου. Για να διατηρηθεί αυτή θα πρέπει ο δικαστής να έχει την ευχέρεια να εξετάζει την κάθε περίπτωση εξατομικευμένα
•    Αφήνονται τα παιδιά στα χέρια κακοποιητικού γονέα (γονέα που έχει ασκήσει ενδοοικογενειακή βία, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ), μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση!!! Στην Ελλάδα τέτοιες υποθέσεις τελεσιδικούν σε πάνω από 8 χρόνια! Τι γίνεται άραγε με εκείνες τις περιπτώσεις που τα αποδεικτικά στοιχεία δεν επαρκούν?
•    Η γνώμη του παιδιού δε λαμβάνεται υπόψη αν θεωρηθεί πως αποτελεί ΄΄προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής΄΄, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα προβλέπουν διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού.
•    Εισάγεται η ΄΄από κοινού και εξίσου΄΄ άσκηση της γονικής μέριμνας, ως οριζόντιο μέτρο, που στις περιπτώσεις συγκρουσιακών διαζυγίων θα οδηγείται σε μια σειρά δικαστικών διενέξεων και θα παραπέμπονται σε διαμεσολάβηση. Μια διαδικασία όπου προφανώς κερδισμένος θα είναι ο οικονομικά και όχι μόνο ΄΄ισχυρότερος΄΄ γονέας. Σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος χαμένος θα είναι το ίδιο το παιδί.
•    Οριζόντια (για όποιο παιδί, για όποια περίπτωση ) προβλέπεται χρόνος διαβίωσης του παιδιού με τον γονέα  ακόμα και αν εκκρεμούν εις βάρος του αποφάσεις για αδικήματα κατά του παιδιού ή του έτερου γονέα.
Μια κυβέρνηση που νομοθετεί σε συνθήκες πανδημίας για να ξηλώσει κάθε προστατευτική νομοθεσία σε όλους τους τομείς, μια κυβέρνηση που ουσιαστικά υποβαθμίζει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την μετατρέπει σε ΄΄Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής΄΄  κυρίως,  και δευτερευόντως σε «Ισότητας Φύλων», δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την πραγματική της άποψη για το πώς αντιλαμβάνεται την Ισότητα των φύλων, αυτή λοιπόν η κυβέρνηση με τον ίδιο λάθος, νεοφιλελεύθερο και ιδεοληπτικό τρόπο νομοθετεί και για το μέλλον των παιδιών
Ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο μέχρι: 

-Να θεσπιστούν εξειδικευμένα οικογενειακά δικαστήρια, στελεχωμένα με επιμορφωμένους δικαστές και εισαγγελείς, επικουρούμενους από καλά στελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, για να μπορούν να ρυθμίζονται οι οικογενειακές διαφορές προς το συμφέρον του παιδιού.
- Να ενισχυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες συμβουλευτικής των γονέων για ζητήματα που αφορούν την επιμέλεια κι ανατροφή των παιδιών, ειδικά στα πλαίσια οικογενειακών συγκρούσεων.
-Να δημιουργηθούν κ να θεσπιστούν πρωτόκολλα διάγνωσης της ενδοοικογενειακής βίας από όλους τους φορείς. Τα παιδιά είναι θύματα ακόμα κ ως μάρτυρες της βίας, δε χρειάζεται να κακοποιούνται άμεσα για να τα αναγνωρίζει ο νόμος ως θύματα
-Να υπάρξουν μέτρα στήριξης, της  γονεϊκότητας, άρση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στο γάμο και την τεκνοθεσία, αναγνώριση εμπλουτισμένων οικογενειακών μοντέλων (πέραν του πυρηνικού).
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Θεματικές: 
Κατηγορίες: