Κυβέρνηση που εξοικειώνει την κοινωνία με τη βία και το θάνατο πρέπει να φύγει αμέσως

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 11/03/2021 - 4:00μμ

Εξωθώντας τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα στο θάνατο, η κυβέρνηση γράφει επί 63 μέρες μια από τις πιο φρικαλέες σελίδες του σχεδίου της «να τελειώνουμε με τη Μεταπολίτευση». Την ίδια στιγμή, βεβαιώνει και τους πιο μετριοπαθείς: ο αυταρχισμός ξεκινά από τους θεωρούμενους ως «αδύναμους κρίκους», γρήγορα όμως διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας. Το δείχνουν οι φρικαλεότητες των ένστολων κυβερνητικών μπράβων στη Νέα Σμύρνη και το «κατεχόμενο» κέντρο της Θεσσαλονίκης: έχουμε μια κυβέρνηση που, μπροστά στην κατακραυγή για τις αποτυχίες της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μπροστά στον άνευ προηγουμένου αυτοεξευτελισμό της στην υπόθεση Λιγνάδη, αντί να κλείνει, πολλαπλασιάζει μέτωπα – αντί να αποφεύγει, επιδιώκει τον διχασμό, τη βία, την πολιτική ανωμαλία. Η σημερινή εκκένωση της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΑΠΘ –πέντε μόλις ώρες πριν από την ανακοινωμένη λήξη της, με αποκλεισμό δημοσιογράφων, δεκάδες προσαγωγές φοιτητών και κινητοποίηση ακόμα και ελικοπτέρου (!) της αστυνομίας– είναι μόνο το πιο πρόσφατο δείγμα μιας κυβέρνησης χωρίς φρένα.

Δεν αρκεί να απαριθμούμε τα κυβερνητικά αίσχη: τον εμπαιγμό ενός 63χρονου απεργού πείνας στα πρόθυρα του θανάτου, τα αστυνομικά περίστροφα που σημαδεύουν διαδηλωτές υπό πλήρη πρωθυπουργική κάλυψη, τη μονοφωνία στα επίσημα ΜΜΕ και τη λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ομολογία του φακελώματος πολιτών που θυμίζει «καχεκτική δημοκρατία» του '50, την ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος της Αριστεράς, την εργαλειοποίηση της πανδημίας για να κρυφτεί η απογύμνωση του συστήματος υγείας επί 12 μήνες. Τώρα είναι η ώρα της έμπρακτης αντιπολίτευσης, κοινωνικής και πολιτικής. Είναι η ώρα να είμαστε στο δρόμο. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει.

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις στη Νέα Σμύρνη και τη Θεσσαλονίκη, οι πολυήμερες κινητοποιήσεις για να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας, τα σημάδια εγρήγορσης τμημάτων της αντιπολίτευσης, είναι μήνυμα, που πρέπει να ενισχυθεί στους δρόμους και να ενεργοποιήσει πολιτικά μέτωπα: η ελληνική κοινωνία δεν θα εξοικειωθεί με τη βία και το θάνατο.

Το Δίκτυο καλεί στις σημερινές κινητοποιήσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα και απέναντι στον αυταρχισμό.

* Στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, στη 1:00 μ.μ., στη συγκέντρωση των φοιτητ(ρι)ών ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, για να φύγει τώρα η αστυνομία από τα πανεπιστήμια.  

* Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στις 6:00 μ.μ., στηρίζοντας το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, 11.3.2021

Θεματικές: 
Κατηγορίες: