Η νίκη του Δαβίδ είναι προς όφελος της δημοκρατίας

  • Δημοσιεύτηκε: Κυρ, 14/02/2021 - 9:22μμ


Στο σημείο που βρίσκεται τώρα η σύγκρουση που έχει επιλέξει η κυβερνητική εξουσία (κόβοντας, ράβοντας, παραβιάζοντας νόμο που η ίδια ψήφισε), η έκβαση θα είναι  ή ο βασανισμός και ο θάνατος του Δημήτρη Κουφοντίνα ή η δικαιοσύνη. Ο βασανισμός και ο θάνατος δεν είναι μορφές δικαιοσύνης.
Ο βασανισμός (η αναγκαστική, δηλαδή η βίαιη, σίτιση δια της καθήλωσς ενός ανθρώπου που, αγωνιζόμενος για τα δικαιώματά του, αρνείται να σιτιστεί) ή ο εξαναγκασμός του σε θάνατο, δεν μπορεί να αποτελούν πρακτικές και μεθόδους της δημοκρατίας. Εκτός κι αν η δημοκρατία είναι τόσο εύθραυστη (αν όχι σαθρή), που, στην προσπάθειά της να «προστατευτεί»,  σπάζει και γίνεται χίλια κομμάτια. Αν δεν ήταν σαθρή, ή έστω εύθραυστη, θα έλαμπε δια της παρουσίας της και σε αυτήν την περίπτωση – με μια απλή, ανέξοδη κίνηση:  Θα μετέφερε τον Δημήτρη Κουφοντίνα εκεί όπου δικαιωματικά ζητάει, στις φυλακές του Κορυδαλλού. Και έτσι, θα δικαίωνε μεν το αίτημα του συγκεκριμένου κρατούμενου, αλλά όχι τις ιδέες του. Η δημοκρατία θα νικούσε  – και όσοι την αμφισβητούν, θα έχαναν σε επιχειρήματα.
Στον πυρήνα αυτού που συμβαίνει τώρα, υπάρχει ένα παράδοξο: Η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα καλεί το κράτος να αποδείξει πως είναι κράτος ισονομίας και δικαιοσύνης. Απέναντι στις ιδέες του απεργού, το κράτος επιμένει –αρνούμενο τη μεταγωγή στη φυλακή Κορυδαλλού, έτοιμο να βασανίσει ή να οδηγήσει στο θάνατο έναν «τρομοκράτη»– πως είναι ένα κράτος τρομοκράτης. 
Ο απεργός πείνας έχει φτάσει πλέον στο οριακό σημείο να μη μπορεί να πιεί ούτε νερό. Τα επόμενα 24ωρα είναι απολύτως κρίσιμα για να επισυμβεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του (αφυδάτωση, νεφρική δυσπραγία, νευρολογικές επιπλοκές), ενώ ανά πάσα στιγμή ο απεργός κινδυνεύει από καρδιακή ανακοπή.  
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Είναι επείγουσα ανάγκη ο Δημήτρης Κουφοντίνας να μεταφερθεί με Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, δυνατότητα που το νοσοκομείο Λαμίας δεν του παρέχει. Ακόμα χειρότερα, στο νοσοκομείο της Λαμίας απειλείται η μεταφορά του απεργού πείνας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τον διευθυντή του τμήματος να δηλώνει ευθαρσώς ότι θα τον υποβάλει σε αναγκαστική σίτιση, δηλαδή σε βασανιστήριο. 
Για τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση μεταφορά του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας της Αθήνας, ώστε ο ίδιος να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη ζωή και την υγεία του.
Δεν ξέρουμε ποιος θα νικήσει σε αυτήν την αναμέτρηση που άρχισε ο Γολιάθ. Όμως η νίκη του Δαβίδ είναι προς όφελος της δημοκρατίας, ενώ η νίκη του Γολιάθ προς όφελος της τρομοκρατίας. 
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, 14.2.2021

Θεματικές: 
Κατηγορίες: