Η ζωή ενός απεργού πείνας κινδυνεύει, το υπ. Προστασίας του Πολίτη ενοχοποιεί τον απεργό

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 25/01/2021 - 8:47μμ

Μπαίνοντας στη 18η ημέρα απεργίας πείνας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε εσπευσμένα σήμερα Δευτέρα 25/1 στα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου της Λαμίας. Ήδη από χτες, σύμφωνα με γνωμάτευση του ενός από τους δύο γιατρούς της επιλογής του, που επισκέφτηκε τον απεργό πείνας στις φυλακές Δομοκού, ο Κουφοντίνας βρίσκεται στο στάδιο όπου μια ραγδαία επιδείνωση είναι εξαιρετικά πιθανή ανά πάσα στιγμή, ενδεχομένως με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα (τα πλήρη στοιχεία της γνωμάτευσης θα τεθούν υπόψη του Συνηγόρου του Πολίτη).

Παραγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς και την πρόσφατη αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπ. Προστασίας του Πολίτη εξακολουθεί να μεταθέτει την ευθύνη στον ίδιο τον απεργό πείνας, απηχώντας την κυβερνητική αδιαλλαξία που εκθέτει τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι (25.1.2021) τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τον Βασίλη Παπαστεργίου, δικηγόρο και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τον δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη και την εντατικολόγο Ελένη Γκιουζέπη, μια εκ των δύο γιατρών επιλογής του απεργού πείνας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου και η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου κα. Σοφία Νικολάου δήλωσαν αναρμόδιοι για το αίτημα του Κουφοντίνα, και διαμήνυσαν ότι πρέπει ο ίδιος ο απεργός να υποβάλει αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών για να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου δεν αρνήθηκαν, ωστόσο, τη μεταφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα στο νοσοκομείο της Νίκαιας, το οποίο, σε αντίθεση με το νοσοκομείο της Λαμίας, πληροί τις προϋποθέσεις νοσηλείας του κρατούμενου στην ιδιαίτερα κρίσιμη φάση όπου έχει εισέλθει η απεργία πείνας,.

Σε αντίθεση με όσα διατείνεται στρεψόδικα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνεπικουρούμενο από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και τα υποβολιμαία δημοσιεύματα κίτρινων ιστοσελίδων, η μεταγωγή/απαγωγή του Κουφοντίνα από την Κασσαβέτεια στον Δομοκό ήταν πολιτική απόφαση, για την υποστήριξη της οποίας η ίδια η κα. Νικολάου επικαλείται ανά δύο μέρες και διαφορετικό σκεπτικό. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, παρενέβησαν μέσα σε λίγες μέρες ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα, δεκάδες νομικοί, πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι. Μια πολιτική απόφαση, κατά παράβαση φωτογραφικής διάταξης σε βάρος του Κουφοντίνα, μπορεί να αναιρεθεί μόνο με πολιτική απόφαση. Η επιστροφή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό σημαίνει αυτοπεριορισμό της κυβέρνησης στη νομιμότητα, αξιοποίηση της πτέρυγας που φτιάχτηκε ειδικά για τους κρατούμενους της «17Ν» και μη παρακώλυση του επισκεπτηρίου. Σημαίνει, τέλος, ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από το μεταπολιτευτικό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο η ζωή ενός απεργού πείνας ιεραρχείται πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: