Οι ναζί στη φυλακή – Ο αγώνας δικαιώθηκε, ο αγώνας συνεχίζεται

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 23/10/2020 - 10:22μμ

Η καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής αποτελεί δικαίωση των αντιφασιστικών αγώνων δεκαετιών. Η ναζιστική συμμορία κηρύχθηκε επισήμως εγκληματική οργάνωση, ενώ η ηγεσία της και τα τάγματα εφόδου οδηγούνται στη φυλακή. Η καταδίκη των ναζί δεν συνιστά μόνο πράξη δικαιοσύνης, αλλά λειτουργεί ως προειδοποίηση για τους επίδοξους συνεχιστές του Μιχαλολιάκου. Ταυτόχρονα, απονομιμοποιεί το φασισμό και την Ακροδεξιά.

Ως Δίκτυο, από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε την ποινική δίωξη των ναζί, παρόλο που θεωρούμε ότι το πραγματικό αντιφασιστικό τείχος ορθώνεται στο δρόμο από το κίνημα, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν ενθουσιαζόμαστε με τους ύμνους για την Ελληνική (αστική) Δημοκρατία. Όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν σε δίκες αγωνιστών, οι δικαστικές αίθουσες αποτελούν πεδία εκτύλιξης του κοινωνικού ανταγωνισμού. Οι δε δικαστικές κρίσεις μόνο ανεπηρέαστες δεν μένουν από το συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται στην κοινωνία. Είναι πλέον πασίδηλο ότι η δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή λειτουργεί ευεργετικά για την ελληνική κοινωνία και προωθητικά για το αντιφασιστικό κίνημα.

Χαιρετίζουμε με συντροφική εγκαρδιότητα όλους-ες όσοι-ες πάλεψαν για αυτήν τη ιστορική νίκη: Τις χιλιάδες που για δεκαετίες βρέθηκαν στο δρόμο απέναντι στους ναζί (οι οποίοι είχαν πάντα τη στήριξη της αστυνομίας), τον Αντιφασιστικό Συντονισμό για την υποδειγματική καμπάνια «Δεν είναι αθώοι» και τη μακροχρόνια αγωνιστική συνέπεια του, τους δικηγόρους τη Πολιτικής Αγωγής που επί 5,5 χρόνια εκτέλεσαν άψογα τα καθήκοντά τους μέσα κι έξω από την αίθουσα, το Golden Down Watch που ενημέρωνε με ακρίβεια για τη δίκη όταν η μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ αδιαφορούσε, τους αντιφασίστες δημοσιογράφους και τα προοδευτικά ΜΜΕ που έδωσαν τη δική τους μάχη για την αλήθεια, τη συγκλονιστική Μάγδα Φύσσα, τον σεβάσμιο Χουσεΐν Λουκμάν και όλους τους συγγενείς των θυμάτων των ναζί, που αναμετρήθηκαν με το θηρίο.

Ο αγώνας δικαιώθηκε λοιπόν. Ωστόσο, ο αγώνας συνεχίζεται. Γιατί η δικαστική έρευνα άφησε στο απυρόβλητο τα τμήματα του κρατικού μηχανισμού που επί 4 δεκαετίες προστάτευσαν κι ενίσχυσαν τη Χρυσή Αυγή. Γιατί δεν μάθαμε τίποτα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που χρηματοδότησαν το  ναζιστικό μόρφωμα. Γιατί στις δημοσκοπήσεις το 13% δηλώνει δυσαρεστημένο με τη δικαστική απόφαση. Γιατί ο κοινωνικός φασισμός παραμένει απροκάλυπτα επιθετικός ξερνώντας μίσος και βία για τους πρόσφυγες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τον Ζακ, τη νεολαία, το κίνημα. Γιατί πολλά από όσα προπαγάνδιζε η Χρυσή Αυγή για τη μετανάστευση και τη δημόσια τάξη, έχουν ενσωματωθεί στην κυβερνητική πολιτική.

Ο αγώνας συνεχίζεται λοιπόν, από καλύτερες θέσεις πλέον.

 

Δίκτυο για Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

 

(Η φωτογραφία του Μάριου Λώλου)

 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: