Ποιός θα κρατά τώρα τα παιδια?

  • Δημοσιεύτηκε: Σάβ, 21/03/2020 - 10:54μμ

Μεσούσης της ψυχοκοινωνικής και οικονομικοπολιτικης πλανητικής κρίσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κωρονοϊού,διαβάζουμε στα ψιλά πως έγινε μια διπλή αυτή τη φορά γυναικοκτονία απο άντρα αστυνομικό στην Κάτω Κηφισιά. Ο εν διαστάσει σύζυγος πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο κ σκότωσε εν ψυχρώ την 35χρονη σύζυγό του και τη φίλη της, στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ όπου εργάζονταν! Η γυναίκα αυτή όπως φαίνεται δεν επιθυμούσε την επανασύνδεσή τους και επιπλέον το πρώην ζευγάρι αντιμετώπιζε προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση της επιμέλειας  των παιδιών τους. Διαβάζουμε πως ο δράστης παρενοχλούσε συχνά τη γυναίκα στο χώρο εργασίας της και τον γνώριζαν οι συνάδελφοί της.

Δε γνωρίζουμε σαφώς τι συνέβη στη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά γνωρίζουμε απο ερευνες πως είναι πολύ σύνηθες στους δράστες ενδοοικογενειακής βίας να γίνονται ιδιαιτέρως βίαιοι και επικίνδυνοι την περίοδο του χωρισμού κι εκδικητικοί, χρησιμοποιώντας ακόμα και τα παιδιά τους όταν η σύντροφός τους σηκώνει κεφάλι κ αφήνει την  κακοποιητική σχέση. Στα πλαίσια της πατριαρχικής κουλτούρας κτητικότητας υποτιμούν τη γυναίκα, θεωρώντας την αντικείμενο που οφείλουν να ελέγξουν και να περιορίσουν, η ανασφάλεια ή ο ναρκισσισμός τους τρώει μεγάλη χλαπάτσα με την ανάδυση της δύναμης της γυναίκας κατά το χωρισμό και οδηγούνται συχνά σε ακρότητες που φτάνουν σε βαριές σωματικές βλάβες ή δολοφονίες. Κι ενώ όλο ελπίζουμε πως ο κόσμος προχωρά κι ο μεσαίωνας του σεξισμού και της πατριαρχίας έχει παρέλθει, οι δολοφονίες γυναικών καλά κρατούν. Τα παιδιά αυτών των ζευγαριών με τα βιώματα που έχουν, μας δείχνουν τους κακοποιητές και τα θύματα του μέλλοντος και την επανάληψη της ιστορίας του τραύματος. Κι ενώ μπορεί ο ισχυρισμός για ψυχική διαταραχή των θυτών να είναι βάσιμος κατά περίπτωση, αξίζει να σημειώσουμε οτι η ψυχική νόσος κι οι εκφάνσεις της είναι κοινωνικά προσδιορισμένες:  όσο πιο διαδεδομένη κ αυτονόητη είναι η ατμόσφαιρα του σεξισμού, όσο περισσότερο η κοινωνία τον επιτρέπει κ τον ανέχεται, τόσο πιο πιθανό είναι να εκφραστεί σε αυτήν την κατεύθυνση, η οποιαδήποτε ατομική διαταραχή.

Η συγκεκριμένη δε δολοφονία, απο αστυνομικό, μας εξοργίζει ιδιαιτέρως : δεν υπάρχει καμία λογική κι απολύτως καμια δικαιολογία στο να οπλοφορούν ελέυθερα οι πραιτωριανοί με το υπηρεσιακό τους όπλο σε ώρες εκτός υπηρεσίας κι έχουμε αρκετοί κ αρκετές παραδείγματα "διακριτικής" επίδειξης όπλων στη μέσα τσέπη του μπουφάν μπάτσων που βρίσκονται στη βραδυνή τους βόλτα. Μας εξοργίζει ιδιαιτέρως το πόσο συχνά ακούμε για περιστατικά άσκησης έμφυλης βίας απο αστυνομικούς: είτε ενδοοικογενειακής όπου οι γυναίκες τρομοκρατούνται και νιώθουν ανήμπορες απέναντι στην πλήρη συκάλυψη των δραστών απο το σάπιο θεσμό της Αστυνομίας που τους προστατεύει στις πλείστες περιπτώσεις, είτε ακόμα κι ακραίες περιπτώσεις διακίνησης κι εμπορίας γυναικών που εμπλέκονται αστυνομικοί.

Όλα τα παραπάνω φαινόμενα κινδυνεύουν να ενταθούν καθώς η ακροδεξια κυβέρνηση της χώρας θέλει να φτιάξει εικονίσματα να προσκυνάμε τα όργανα της τάξης, ευνοώντας την αίσθηση ασυδοσίας κι ατιμωρησίας απο πλευράς τους.

Απαιτούμε τη διαλεύκανση και τιμωρία του δράστη για τον εν ψυχρώ φόνο των δύο γυναικών!
Απαιτούμε την απαγόρευση κατοχής όπλου απο αστυνομικούς σε ώρες εκτός υπηρεσίας!
Απαιτούμε μηδενική ανοχή και συγκάλυψη της έμφυλης βίας απο αστυνομικούς!

Κάνουμε έκκληση στην κοινωνία ώστε να μην υποτιμώνται οι παράγοντες κινδύνου όπως η παρακολούθηση κι οι απειλές απέναντι σε μια γυναίκα αλλά να λαμβάνονται σοβαρά και να αντιμετωπίζονται κοινωνικά κι όχι ατομικά, οριοθετώντας τους εν δυνάμει δράστες.

Καμία γυναίκα μόνη απέναντι στο σεξισμό!

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

...
 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: