Η κρατική τρομοκρατία δεν πέρασε

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 28/02/2020 - 6:23μμ

Η απόβαση των δυνάμεων καταστολής στα νησιά είναι ενδεικτική της κυβερνητικής πολιτικής και της νεοφιλελεύθερης επέλασης. Τα νησιά ζήσανε μια ακραία επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού για να περάσει το ούτως ή άλλως ακροδεξιάς έμπνευσης ανεφάρμοστο και απάνθρωπο σχέδιο για κλειστά κέντρα κράτησης σε απομονωμένες περιοχές των νησιών.

Τα ΜΑΤ έδειξαν για μια ακόμη φορά – και ίσως πιο απελευθερωμένα καθ’ ότι «εκτός έδρας» - ότι δεν είναι παρά μια κατασταλτική λεγεώνα που άμα χρειαστεί πετάει και τη στολή… παρόλο το «εθνόσημο». Ευτυχώς που τα τοπικά ΜΜΕ έσπασαν την σιωπή των περισσότερων πανελλαδικών μέσων, ακόμα και της ίδιας της ΕΡΤ, μεταδίδοντας διαρκώς τις εξελίξεις από τα σημεία των συγκρούσεων και το όργιο καταστολής.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ επιλέγει τον μη απεγκλωβισμό των προσφύγων διότι επιθυμεί να τους κρατά όμηρους στα άθλια καμπ των νησιών. Με τα ακροδεξιά αντανακλαστικά που εξέθρεψε δεν μπορεί εύκολα να τους μετακινήσει στη ενδοχώρα χωρίς σφοδρές αντιδράσεις από τους δικούς της δημάρχους. Παράλληλα, η παραμονή των προσφύγων στα νησιά είναι σύμφωνη με το ακροδεξιό αποτρεπτικό δόγμα «να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο», αλλά και απολύτως ευθυγραμμισμένη με το δόγμα της «Ευρώπης Φρούριο» και την συμφωνία Ε.Ε - Τουρκίας.

Στα νησιά, - που κυριάρχησαν και από τους ντόπιους «άρχοντες» ακροδεξιές ρητορείες περί «εξισλαμισμού», «εποικισμού» κι άλλες ηλίθιες θεωρίες συνωμοσίας - η κυβέρνηση έσκαψε το λάκκο που έπεσε μέσα μαζί με τις ξεβράκωτες κατασταλτικές δυνάμεις, αυτή τη φορά από μια λαϊκή αντίδραση που δεν είχε μόνο ακροδεξιά και ρατσιστικά στοιχεία αλλά όλη την τοπική κοινωνία που αντέδρασε σ’ αυτή την θρασύτατη και ταπεινωτική εισβολή του κράτους. Εξάλλου το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας, είχε πει ο Μάκης Βορίδης. Ετσι λοιπόν, η καθολική αντίδραση των νησιωτών στην απόβαση των δυνάμεων καταστολής με… αναγκαστικότητα οδήγησε στην άρον άρον αναδίπλωση της εντελώς εκτεθειμένης κυβέρνησης.

Από τη μεριά μας είναι δεδομένη η συμπαράστασή μας σε όσους και όσες αντιτάχθηκαν στην κρατική βία δίνοντας ταυτόχρονα και αδιαπραγμάτευτα τη μάχη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αναχαίτισης της ακροδεξιάς επέλασης, της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Καλούμε και εργαζόμαστε για το συντονισμό όλων των δυνάμεων της αλληλεγγύης πανελλαδικά, για να δοθεί απάντηση τόσο στην ακροδεξιά κυβερνητική πολιτική όσο και σε όσους υποδαυλίζουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό στα νησιά.

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Θεματικές: 
Κατηγορίες: