Η Ελένη είναι μία από εμάς

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 13/12/2018 - 2:48μμ

Η βία και τα εγκλήματα κατά των γυναικών δεν είναι πράξεις ατομικές και μεμονωμένες, είναι αντίθετα πολιτικές και μας αφορούν όλες και όλους. Είναι αποτέλεσμα της ιδεολογίας που παράγεται σε μια κοινωνία και περιθωριοποιεί τις γυναίκες, ιδεολογία που εκτείνεται πέρα από το τρίπτυχο πατρίς- θρησκεία – οικογένεια. Αυτή η ιδεολογία, το τρίπτυχο, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις μεγαλώνουν «παλικαράδες» οι οποίοι είναι υπόλογοι για σεξιστικές συμπεριφορές που ξεκινάνε από σχόλια και φτάνουν σε πράξεις βίας κατά των γυναικών που κάποιες φορές στοιχίζουν ζωές, όπως τώρα με την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι η πατριαρχία γεννάει βία.

Μας εξοργίζει η πεποίθηση των δύο δολοφόνων, πεποίθηση που είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά νομιμοποιημένη, ότι οι γυναίκες είναι κτήμα τους και ότι πολλές φορές «τα θέλει ο κώλος τους». Μας εξοργίζουν τα ΜΜΕ, η αστυνομία, τα δικαστήρια που σε αυτές τις περιπτώσεις με τη στάση τους διαιωνίζουν και επικυρώνουν την «κουλτούρα» του βιασμού και προσφέρουν ασυλία στη βία κατά των γυναικών.

Στην ίδια πλευρά, εχθρική με μας, βρίσκεται και η κουλτούρα του λιντσαρίσματος και των δηλώσεων υπέρ της θανατικής ποινής που συμπυκνώνουν όλη τη βαρβαρότητα του ίδιου ακριβώς συστήματος αξιών με τους δολοφόνους της Ελένης.

Είμαστε πολλοί και πολλές και μαζί με τις γυναίκες όπου γης θέλουμε να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους ότι απαιτούμε δικαιοσύνη.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον φόνο της Ελένης Τοπαλούδη την Παρασκευή 14/12, στις 6.00 στην Καπνικαρέα

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Θεματικές: 
Κατηγορίες: