Το μετέωρο βήμα της Συμφωνίας των Πρεσπών

  • Δημοσιεύτηκε: Σάβ, 13/10/2018 - 6:00μμ

Η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών και όσα συμβαίνουν ενόψει της συζήτησης στο Κοινοβούλιο είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί εκεί και αποκαλυπτικά των παραγόντων που επιδρούν στην όλη εξέλιξη. Κυριότερος είναι το δυσμενές για τη γειτονική χώρα περιεχόμενο της Συμφωνίας, ως προς την ονομασία και την εθνική ταυτότητα, το οποίο δημιούργησε αρνητικά αντανακλαστικά σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της, κάνοντάς το περισσότερο ευάλωτο στην εθνικιστική προπαγάνδα. Αντίστοιχα αλλά και αντίστροφα, η μεγάλη αποχή της αλβανικής κοινότητας απο το δημοψήφισμα είναι ενδεικτική της εθνοτικής πόλωσης μέσα στη γειτονική χώρα και της απροθυμίας του αλβανικού πληθυσμού να επικυρώσει με την ψήφο του την εθνική ταυτότητα της Μακεδονίας.

Σημαντικό ρόλο στην αποχή έπαιξε και η ασφυκτική επιχείρηση επιβολής του «ναι» εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα, που ευλόγως προκάλεσε την αντίδραση ικανής μερίδας των ψηφοφόρων, όχι μόνο εξαιτίας εθνικιστικών κινήτρων, αλλά και λόγω της ανάπτυξης μιας εύλογης αντινατοϊκής διάθεσης. Έτσι, χωρίς να υποτιμάμε την εργώδη ανάμειξη της Ρωσίας και της Τουρκίας στα Βαλκάνια, και εν προκειμένω στα τεκταινόμενα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, θεωρούμε κύριο υπεύθυνο της ενδεχόμενης συνέχισης του εθνικιστικού φαύλου κύκλου τον εκβιασμό του ελληνικού κράτους στη γειτονική χώρα να αποδεχθεί νέα ονομασία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τις αποικιοκρατικού τύπου πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να αποδεχθεί αυτό τον εκβιασμό.

Aποδεχτήκαμε με επιφυλάξεις –και συνεχίζουμε– τη Συμφωνία των Πρεσπών με επίγνωση του περιεχομένου της γιατί πιστεύουμε ότι η «μη λύση» εξυπηρετεί αποκλειστικά τους εθνικισμούς ανάμεσα στις χώρες μας και μέσα σε αυτές, συσκοτίζοντας τα κοινωνικά και ταξικά επίδικα με τα οποία επείγει να καταπιαστούν οι λαοί μας και διαμορφώνοντας ευνοϊκότερο έδαφος για την ανάπτυξη του ρατσισμού και του φασισμού. Γι’ αυτό ακριβώς διαδηλώσαμε στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων το 2008 μαζί με αγωνιστές-ριες από τη Μακεδονία ενάντια στον εθνικισμό και το ΝΑΤΟ, γι’ αυτό από το 1992 έχουμε συνδιοργανώσει σε όλα τα Βαλκάνια πολλές αντιπολεμικές διεθνιστικές κινητοποιήσεις, γι’ αυτό θλιβόμαστε με την εθνικιστική διολίσθηση του ΚΚΕ στο Μακεδονικό, που προσβάλλει πρωτίστως τη δική του ιστορία, και ιδιαίτερα του ΔΣΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωτοφανή φιλοαμερικανισμό της, την αποκρουστική και εξώφθαλμα φιλοπόλεμη στρατηγική συμμαχία της με το Ισραήλ και την επιθετική «περικυκλωτική» πολιτική της απέναντι στην Τουρκία, ιδιαίτερα στη Ν.Α. Μεσόγειο, ουδόλως εξυπηρετεί τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, αντίθετα ευνοεί μια «σταθερότητα» με στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικά παντού, με εδαφικούς διαμελισμούς και όξυνση των εθνικιστικών ανταγωνισμών. Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, επιδιώκει μεν την ηγεμονική για το ελληνικό κράτος επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ευθυγραμμιζόμενη ταυτόχρονα απολύτως με την κυρίαρχη «εθνική αφήγηση». Γι’ αυτό αρνείται την ύπαρξη αυτοτελούς μακεδονικής γλώσσας, την οποία συνεχίζουν να μιλούν δεκάδες χιλιάδες ντόπιοι μακεδόνες κυρίως στις βορειοδυτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας· γι’ αυτό δεν παραδέχεται δημόσια ότι αυτοί οι άνθρωποι υπέστησαν επί δεκαετίες απηνείς διωγμούς από το ελληνικό κράτος και πρέπει να έχουν πλήρη δικαιώματα όπως η ελληνική μειονότητα στη Νότια Αλβανία· γι’ αυτό δεν αναιρεί την αδικία του νόμου Γεννηματά το 1982 που απαγόρευε στους «μη Έλληνες το γένος», δηλαδή στους Μακεδόνες, πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ειλικρινά πιστεύουμε ότι στο σκοτεινό τοπίο που διαμορφώνεται όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά σε όλο τον πλανήτη, μόνο μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά, της ειρήνης με κοινωνική δικαιοσύνη, της ελευθερίας με ισότητα, μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα. Παράλληλα αγωνιζόμαστε εδώ και τώρα για την ανάπτυξη χώρων και κινημάτων ενάντια στον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και τη βαρβαρότητα.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Θεματικές: 
Κατηγορίες: