Τα σεμινάρια του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών στα πλαίσια των δράσεων ενάντια στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 29/10/2009 - 10:16μμ

Στα πλαίσια των δράσεων ενάντια στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (1-4 Νοέμβρη στην Αθήνα), το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών οργανώνει την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στην ΑΣΟΕΕ δύο σεμινάρια με θέματα «Μετανάστευση και επισφάλεια» και «Πολιτική Συνόρων της Ε.Ε. και διαχείριση της μετανάστευσης» ενώ η ομάδα δασκάλων του Δικτύου τα Πίσω Θρανία συνδιοργανώνει σεμινάριο με θέμα «Μετανάστες και Πρόσφυγες. Εκπαίδευση και προοπτικές.»

«Μετανάστευση και επισφάλεια», 1η Νοεμβρίου, 10:00-12:00, ΑΣΟΕΕ

Το πρώτο σεμινάριο αφορά τη σύνδεση της μετανάστευσης με την επισφαλή εργασία. Από το φραουλοχώρφα της Μανωλάδας μέχρι τους εργάτες γης στην Ανδαλουσία, από την περίπτωση της Κούνεβα μέχρι τις καθαρίστριες στην Ολλανδία, οι όροι εργασίας που επιβάλλονται -τόσο σε μετανάστες/ριες όσο και σε ευρωπαίους/ες- είναι όλο και σκληρότερες. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θέλουμε, όχι μόνο να αναδείξουμε την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά να προχωρήσουμε στη συγκρότηση δικτυώσεων και πρωτοβουλιών σε σχέση με τους σύγχρονους όρους εργασίας και τις δικές μας διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις. Στο σεμινάριο θα συμμετέχει ο Dieter Behr από την Αυστρία που δραστηριοποιείται στο πεδίο των διεθνικών δικτυώσεων σε σχέση με αγροτική παραγωγή και μετανάστευση ενώ τα τελευταία 9 χρόνια δουλεύει σε μια καμπάνια αλληλεγγύης με το σωματείο των Ανδαλουσιανών εργατών γης (SOC). Επίσης είναι μέλος του ερευνητικού δικτύου «γεωργία και μετανάστευση» που ιδρύθηκε με το Forum Civique Europeén (επισυνάπτεται κείμενό του). Θα συμμετέχει επίσης και ο Μουμπάρακ Σάχ, από το Αφγανιστάν, ενεργό μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος στην Ελλάδα και φοιτητής στο τμήμα πολιτικής επιστήμης του Παντείου πανεπιστημίου και ο Ηρακλής Ποζαπαλίδης, εργαζόμενος στις ταχυμεταφορές.

«Πολιτική Συνόρων της Ε.Ε. και διαχείριση της μετανάστευσης», 1η Νοεμβρίου, 12:30- 14:30, ΑΣΟΕΕ

Το θέμα των πολιτικών αλλά και των πρακτικών που εφαρμόζονται στα σύνορα της Ελλάδας αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια μια από τις βασικές θεματικές του Δικτύου καθώς η Ελλάδα αποτελεί μια συνοριακή χώρα της Ε.Ε. όπου οι πολιτικές των συνόρων και διαχείρισης της μετανάστευσης βρίσκουν παραδειγματική εφαρμογή. Μετά τη διοργάνωση του No Border Camp αυτό το καλοκαίρι στη Λέσβο θέλουμε, με το συγκεκριμένο σεμινάριο, να διευρύνουμε τη συζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από το θέμα των συνόρων τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και με νέες προτάσεις και ιδέες για δράσεις ενάντια στο συνοριακό καθεστώς. Στο σεμινάριο θα συμμετέχει ο Βασίλης Τσιάνος που είναι ενεργό μέλος του δικτύου Frassanito και διδάσκει θεωρητική κοινωνιολογία και μετανάστευση στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σύγχρονη πολιτική θεωρία, τις εργασιακές σχέσεις και την έννοια της αυτονομίας της μετανάστευσης. Είναι επίσης συν-εκδότης του βιβλίου «Αυτοκρατορία και βιοπολιτική στροφή». Επίσης θα συμμετέχει ο Karl Kopp, διευθυντής διεθνών σχέσεων της οργάνωσης Pro Asyl, ο οποίος επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα και ασχολείται με το θέμα των πολιτικών στα σύνορα. Η οργάνωση Pro Asyl είχε δημοσιοποιήσει μια από τις πιο γνωστές και αποκαλυπτικές εκθέσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου σε σχέση με κέντρα κράτησης, βασανιστήρια και πρακτικές αποτροπής προσφύγων (επισυνάπτεται η έκθεση στα ελληνικά) ενώ συνεχίζει καθημερινά να καταγγέλλει διεθνώς την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας. Την συζήτηση θα συντονίσει η Έλενα Αποστολίδου, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και μεταναστών.

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

 


 

Κατηγορίες: