Όσο σκοτεινιάζει τόσο πιο πολύ λάμπουν τ’ αστέρια

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 06/02/2018 - 12:40μμ

Το συλλαλητήριο της 4ης Φλεβάρη αποτέλεσε κορύφωση της εθνικιστικής έξαρσης των τελευταίων εβδομάδων, που προωθείται από ανοιχτά χουντοφασιστικούς και μιλιταριστικούς κύκλους, πάνω στην οποία, κόμματα όχι μόνο από την Δεξιά αλλά δυστυχώς και από την Αριστερά, είτε επενδύουν καιροσκοπικά, είτε ανέχονται και στηρίζουν ιδεοληπτικά. Ο μισαλλόδοξος και βαθιά ακροδεξιός λόγος ομιλητών όπως ο επί δεκαετίες αντιδραστικός πολιτικός καιροσκόπος Μίκης Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από «αυθόρμητους» φασιστικούς χαιρετισμούς και εθνικιστικά συνθήματα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρεξήγησης σχετικά με τον χαρακτήρα του συλλαλητηρίου.

Το εν λόγω συλλαλητήριο, επιχείρησαν για άλλη μια φορά να εκμεταλλευτούν τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα νοσηρά «όνειρά» τους για καμένες καταλήψεις, δολοφονικά χτυπήματα και τρομοκρατική επέλαση στο κέντρο της Αθήνας, στα πρότυπα του αποτρόπαιου εμπρησμού της κατάληψης Libertatia στη Θεσαλονίκη. Απόδειξη, η απόπειρα τους να μπουν στα Εξάρχεια μετά το τέλος της συγκέντρωσης, καθώς και η επίθεση που διεξήγαγαν με πέτρες και μπουκάλια στον κατειλημμένο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο τέχνης ΕΜΠΡΟΣ, η οποία αποκρούστηκε από την εκεί περιφρούρηση.

Λογάριασαν χωρίς τους ξενοδόχους. Η μαζική, αποφασιστική κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος, ματαίωσε με επιβλητικό τρόπο κάθε τρομοκρατική προσπάθεια των ναζί. Από του Ψυρρή μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα, το κέντρο της Αθήνας κατέστη αφιλόξενο για τους ναζί. Χαιρετίζουμε τις αντιφασίστριες και αντιφασίστες που επί δύο εικοσιτετράωρα όρθωσαν ασπίδα αλληλεγγύης στις προσφυγικές καταλήψεις στέγης, τους ελεύθερους χώρους, τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, απέναντι στις δυνάμεις του μίσους.

Ωστόσο, ο αντιφασιστικός αγώνας βρήκε για άλλη μια φορά απέναντί του τις δυνάμεις καταστολής. Μετά τα χτυπήματα που δέχτηκε η αντιφασιστική κινητοποίηση του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας από δυνάμεις των ΜΑΤ, την Κυριακή, άλλη μια διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε εντελώς απρόκλητα με γκλομπ και δακρυγόνα σε συντρόφους του ΝΑΡ, που απλώς περιφρουρούσαν τα γραφεία της οργάνωσης τους. Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό στη μακρά παράδοση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, μέσα στην οποία δρουν ανενόχλητα μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σφυρίζει αδιάφορα.

Αποδεικνύεται περίτρανα  ότι το «κράτος έχει συνέχεια» και ως προς την κρατική καταστολή και ως προς την ανεμπόδιστη παρουσία φασιστικών στοιχείων στις γραμμές της Αστυνομίας. Άλλωστε είναι η κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου που δίνει χώρο στον εθνικισμό και το φασισμό να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή αγανάκτηση και να σηκώσει κεφάλι.

Παρά τη διάδοση του εθνικιστικού μικροβίου που πλήττει την κοινωνία και τις προσπάθειες  κάποιων να μετατρέψουν σε επιδημία· παρά την απόπειρα των ναζί της ΧΑ, να ξανασηκώσουν κεφάλι με τις ευλογίες ιεραρχών και τα χειροκροτήματα των «εθνικά υπερήφανων» που  «αντέχουν» τα μνημόνια και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου· παρά την κρατική καταστολή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση για να επιβάλλει τη δίψα του κεφαλαίου για κέρδος, το κίνημα είναι εδώ και είναι στο δρόμο κόντρα στον εθνικισμό και τα μνημόνια, για τη διεθνιστική αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση.

Ανασύνθεση – Ο.Ν.Ρ.Α.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Θεματικές: 
Κατηγορίες: