Διπλή η επιτυχία για το 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 28/10/2009 - 5:45μμ


Η εξαγγελία και μόνο μηχανοκίνητης πορείας για σήμερα Κυριακή στις 4μμ από το δημαρχείο του Βόλου μέχρι το Κέντρο Κράτησης («Φιλοξενίας» κατά τις αρχές) Προσφύγων στην βιομηχανική περιοχή, έφτανε για να μεταβληθεί η μέχρι χτες αυταρχική στάση της αστυνομίας. Τριάντα επτά πρόσφυγες από τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που κρατούνταν από τις αρχές του μήνα σε μεταλλικό κλωβό, αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι.

Από το πρωί της Κυριακής αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, προφανώς θορυβημένοι από την δημόσια καταγγελία για την παράνομη στάση της και το ταυτόχρονο κάλεσμα του Συντονιστικού του 4ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ για την σημερινή μηχανοκίνητη πορεία, μετέβησαν στο Κέντρο Κράτησης, όπου παράνομα κρατούνταν ακόμα πρόσφυγες -λόγω του ανέφικτου απέλασής τους στις χώρες τους θα έπρεπε ήδη να είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τα μέσα του μήνα- και με συνοπτικές διαδικασίες τους άφησαν όλους ελεύθερους.

Βέβαια στη συνέχεια έπρεπε να επιστρατευτεί η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι αναζήτησης μιας καλύτερης τύχης. Μέλη του 4ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ μετέβησαν στο χώρο κράτησης, με τα αυτοκίνητά τους τούς μετέφεραν στο σταθμό των λεωφορείων και με έξοδα που ανέλαβε το Φεστιβάλ, πληρώθηκαν τα εισιτήρια που χρειαζόντουσαν οι πρόσφυγες για να φτάσουν μέχρι την Αθήνα. Η κρατική μνεία, για άλλη μια φορά, ανύπαρκτη. Ερωτάται ο Νομάρχης Μαγνησίας, ως πολιτικός προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που χειρίζεται τα ζητήματα προσφύγων, αν οι πόροι που εισρέουν ακριβώς για αυτά τα θέματα από την ΕΕ είναι ανεπαρκείς, και αν τυχόν απαιτείται η οικονομική συνδρομή των αντιρατσιστικών οργανώσεων, ώστε να μπορέσει η Νομαρχία επιτέλους να επιτελέσει επαρκώς τις θεσμικές της υποχρεώσεις!!

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του 4ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Βόλου ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο βράδυ. Παρά τον άστατο καιρό και την ψιλή βροχή που είχε σαν αποτέλεσμα την ακύρωση του θεατρικού δρώμενου «Ω τι κόσμος μπαμπά!» από τη θεατρική ομάδα ΑμεΑ «Έκφραση» του ΔΟΥΚ Δήμου Βόλου, στο χώρο του Φεστιβάλ κατά το διήμερο των εκδηλώσεων συνέρρευσαν εκατοντάδες συμπολίτες μας, πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες. Η παραλία του Βόλου για δύο ημέρες γέμισε με συζητήσεις, χρώματα, γεύσεις και μουσικές από διάφορες χώρες που μαζί με τον παιδότοπο δημιούργησαν μια έξοχη αντιρατσιστική ατμόσφαιρα, προβάλλοντας αιτήματα ισότητας και αλληλεγγύης, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα για πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Προσπαθήσαμε και φέτος το φεστιβάλ να αποτελέσει μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης όλων εκείνων που δεν μπορούν να ακουστούν: των  μεταναστών, των προσφύγων, των ομοφυλόφιλων, των Ρομά, των φυλακισμένων, των ψυχικά πασχόντων, όλων των κοινωνικών ομάδων που υφίστανται εκφάνσεις κοινωνικού ρατσισμού. Έλληνες και ξένοι δείξαμε την θέλησή μας να υπερασπιστούμε μαζί τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας.

Γιατί ο ρατσισμός δεν πλήττει μόνο όσους τον υφίστανται, θίγει εξίσου και όσους τον ανέχονται. Το κυνήγι των μεταναστών και των προσφύγων δεν βελτιώνει τη ζωή των ντόπιων, αντίθετα προετοιμάζει την ακύρωση δικαιωμάτων όλων μας, αποκτηνώνει τις κοινωνίες και οπλίζει τη ρατσιστική ακροδεξιά. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα. Πάνω τους οι κυρίαρχοι μεταθέτουν τα βάρη της δικής τους κρίσης, όπως κάνουν με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς, εξαπολύοντας αστυνομίες και στρατούς ενάντια στα θύματα της δικής τους πολιτικής. Μαζί, λοιπόν, Έλληνες και μετανάστες, σε κοινούς αγώνες διεκδίκησης, στο δρόμο που άνοιξε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, στο δρόμο της ενότητας όλων των εργαζομένων και ανέργων, στο δρόμο της διεκδίκησης των δικαιωμάτων, στο δρόμο της ζωής με αξιοπρέπεια. Γιατί πατρίδα μας είναι όλη η Γη, γλώσσα μας η ισότητα και όπλο μας η αλληλεγγύη!

Κατηγορίες: