Οι φυλακές τύπου Γ καταργήθηκαν, αλλά οι πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν σ' αυτές

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 09/06/2015 - 10:24μμ


Πρόκειται περί δειλίας ή εμπαιγμού; Μάλλον για... καθεστωτικού DNA συνδυασμό και των δύο. Ο λόγος για την παραμονή, δυόμισι μήνες μετά την κατάργηση του σχετικού νόμου, των Δ. Κουφοντίνα, Αλ. Γιωτόπουλου και Β. Τζωρτζάτου στις Φυλακές Δομοκού ενώ έχουν κάνει εξαρχής αίτηση μεταγωγής στις φυλακές που βρίσκονταν, όπως είχε ρητά διαβεβαιώσει ότι θα γίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Παράλληλα, οι Κ. Γουρνάς και Ν. Μαζιώτης έχουν μεταχθεί μεν προσωρινά στις Φυλακές Κορυδαλλού, λόγω της δίκης τους, έγινε όμως προσπάθεια κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης διακοπής της να επαναμεταχθούν στο Δομοκό, που τελικά ανεστάλη χάρη στην αποφασιστική στάση τους.
Στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο προκειμένου να τελειώσει αυτό το αίσχος, τα στελέχη του απαντούν με ψοφοδεή επιχειρήματα και ένοχες σιωπές. Δεν εκπλησσόμαστε, το «βραχιολάκι» στον Σάββα Ξηρό, αυτός ο κυνικός τραυματισμός του πολυτραυματία έγκλειστου, προλόγισε τον κυβερνητικό κατήφορο, όμως εξοργιζόμαστε, γιατί αν είναι τόσο δειλοί και υποκριτές που δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια μεταγωγή στα υπόγεια των Φυλακών Κορυδαλλού, πώς θα υπερασπιστούν τους δικούς τους νόμους από τα συνεχή πραξικοπήματα της δικαστικής χούντας;

Με αποφάσεις (του διαβόητου κυνηγού κεφαλών ανακριτή Νικόπουλου) δεν δίνεται εκπαιδευτική άδεια στον Νίκο Ρωμανό, που την κατέκτησε έπειτα από σκληρή απεργία πείνας και ένα πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης, επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμα η αναγκαία υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης και παρατείνεται η κράτηση της συζύγου του Γ. Τσάκαλου, Εύης Στατήρη, αν και προβλέπεται από τη νομοθεσία. Παράλληλα, το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών διατηρεί τους περιοριστικούς όρους της μητέρας του προαναφερθέντος πολιτικού κρατούμενου, Αθηνάς Τσάκαλου, μην επιτρέποντάς της να απομακρυνθεί από τη Σαλαμίνα για να κάνει εξετάσεις στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και να επισκεφθεί τα παιδιά της στις Φυλακές Κορυδαλλού ενώ, παρ’ όλη την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, πάρθηκε διά της βίας DNA από τους κρατούμενους Τσιρώνη και Χριστοδούλου χωρίς την παρουσία πραγματογνώμονα της επιλογής τους.
• Να μεταχθούν αμέσως οι πολιτικοί κρατούμενοι από το Δομοκό.
• Να δίνονται εκπαιδευτικές άδειες σε όσους κρατούμενους δικαιούνται.
• Να αποφυλακιστεί τώρα η Ε. Στατήρη και να αρθούν οι περιοριστικοί όροι της Αθ. Τσάκαλου.
• Να χορηγηθούν επιτέλους άδειες εξόδου από τη φυλακή στους Δ. Κουφοντίνα και Αλ. Γιωτόπουλο, που τις δικαιούνται εδώ και πέντε χρόνια, και στους Ηρ. Κωστάρη και Β. Τζωρτζάτο, που έπαιρναν τις νόμιμες άδειες και τους αφαιρέθηκαν αυθαίρετα.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
9.6.2015

Κατηγορίες: