Κινητοποιήσεις του Blockupy στη Φρανκφούρτη

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 14/05/2015 - 9:47μμ

Το BLOCKUPYείναι μια διεθνής πανευρωπαϊκή διοργάνωση που στοχεύει στην ανάπτυξη κοινής πρακτικής ενάντια στην πολιτική της κρίσης και σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη φτιαγμένη από τα κάτω, είναι ένα κίνημα που οργανώνει ανοιχτές μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κρίση, μέσα στην καρδιά του ευρωπαϊκού καθεστώτος.

Η διοργάνωση του BLOCKUPY2015 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Θύμισε κάτι από τις μεγάλες διεθνείς πορείες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και του αντιπολεμικού κινήματος, αν όχι στη μαζικότητα, σίγουρα στη διεθνή εκπροσώπηση. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση στις 22/3 της οργανωτικής, κατάφερε μια κινητοποίηση μέσα στην καρδιά του κτήνους για να εμποδίσει τα εγκαίνια της ΕΚΤ και να μετατρέψει τη φιέστα τους σε φεστιβάλ των ευρωπαϊκών κινημάτων και σε μια κοινή αποφασιστική αντίσταση ενάντια στην επικρατούσα πολιτική της κρίσης. Μόνο η ανακοίνωση των δράσεων του BLOCKUPYήταν αρκετή για να μετατρέψει την τελετή έναρξης σε γελοία μικρό, σχεδόν ασήμαντο, γεγονός και να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποσυρθεί στο προπύργιό της που φρουρούταν από 10.000 αστυνομικούς και περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ.

Η επιτυχία της διοργάνωσης οφείλεται στην αφοσίωση και τη δουλειά εκατοντάδων ακτιβιστών-ριών στη Φρανκφούρτη και αλλού. Παρά την άρνηση για βοήθεια από τις τοπικές αρχές της πόλης, φιλοξενήθηκαν για ύπνο πάνω από 3.000 άτομα, οργανώθηκαν δωρεάν γεύματα, γιατροί παρείχαν βοήθεια στο δρόμο την ώρα των κινητοποιήσεων, νομική βοήθεια ήταν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη.

Την Τρίτη (17/3) το απόγευμα έγινε ενημερωτική συνέλευση στο κτίριο του DGBσε αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη. Ανακοινώθηκαν τα σημεία μπλοκαρίσματος, δόθηκαν απαραίτητες πληροφορίες (χάρτες κινητοποιήσεων, τηλέφωνα νομικής βοήθειας, οδηγίες για τυχόν σύλληψη κ.λπ.).

Στις 18/3, από τις 6 το πρωί συγκεντρώθηκαν στα μπλόκα περίπου 6.000 άτομα, από τα οποία 1.000 προέρχονταν από άλλες χώρες, αψηφώντας τη μεγάλη αστυνομική δύναμη, τα δακρυγόνα και τις αντλίες νερού. Όσο διαρκούσαν τα μπλόκα το κέντρο της Φρανκφούρτης ήταν «ακίνητο», με τεράστιες ουρές αυτοκινήτων και εκατοντάδες οχήματα της αστυνομίας. Ο Ντράγκι μεταφέρθηκε στην ΕΚΤ με ελικόπτερο, στα εγκαίνια δεν παραβρέθηκε κανένας γερμανός υπουργός παρά μόνο κάποιοι δευτεροκλασάτοι ντόπιοι πολιτικοί. Όπως έγραψε η Παρεμβασιακή Αριστερά σε ανακοίνωση της, «οποιαδήποτε επαρχιακή σχολική γιορτή είναι πιο σημαντική» (από άποψη συμμετοχής επισήμων).

Όσον αφορά κάποια καμένα περιπολικά, η ανακοίνωση του BLOCKUPYξεκαθαρίζει, ότι όλες οι δράσεις και οι ενέργειες που έγιναν την Τετάρτη το πρωί δεν έγιναν όπως είχαν προγραμματιστεί και συμφωνηθεί. Πρέπει να υπάρξει συζήτηση και αξιολόγηση όλων αυτών, όμως σε κάθε περίπτωση μέσα στο κίνημα και μεταξύ των ακτιβιστών. Η μεγάλη συμμετοχή, πέρα από κάθε προσδοκία των οργανωτών, στην απογευματινή πορεία δείχνει ότι το πολύμορφο/πολύχρωμο κίνημα δεν διασπάστηκε από αυτό, παρ' όλες τις πιέσεις που δέχτηκε. Η Ναόμι Κλάιν στο συλλαλητήριο απευθύνθηκε στην ΕΚΤ λέγοντας «εσείς είστε οι πραγματικοί βάνδαλοι, δεν βάλατε φωτιά σε αυτοκίνητα, βάλατε φωτιά σε όλο τον κόσμο».

Πάνω από 10.000 συμμετείχαν στο μεσημεριανό συλλαλητήριο, όπου χαιρέτισε και μέλος του Δικτύου με κείμενο στα αγγλικά. Όλοι οι χαιρετισμοί είχαν αναφορά στην ελληνική κρίση και στην αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Νότιας Ευρώπης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του BLOCKUPYότι η αξία των κινημάτων της Νότιας Ευρώπης είναι η μαζική κινητοποίηση, το θάρρος και το πνεύμα τους. Υπερασπίζονται όχι μόνο τη δική τους επιβίωση, αλλά είναι και μια πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, ότι μια άλλη κοινωνία πέρα από αυτήν τη θλιβερή του καπιταλισμού είναι εφικτή.

Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν 25.000 διαδηλωτές, μεγάλο νούμερο αν λάβουμε υπόψη ότι ήταν εργάσιμη μέρα στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κόσμος προερχόταν απ' όλη τη Γερμανία, υπήρχαν μπλοκ και αντιπροσωπείες από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία κ.ά. Από το Δίκτυο τις μέρες αυτές στη Φρανκφούρτη βρεθήκαμε 10 άτομα και από την Ελλάδα 50.

Τα γερμανικά ΜΜΕ, αν και επικεντρώθηκαν στα καμένα περιπολικά και στα επεισόδια, αναφέρθηκαν τόσο στην αλληλεγγύη των λαών αλλά και στην κριτική απέναντι στις πολιτικές της ΕΚΤ.

Την Πέμπτη διοργανώθηκε συνάντηση της ευρωπαϊκής δικτύωσης για οργάνωση διεθνούς (transnational) απεργίας.

Σαφώς αναγνωρίζεται από τους διοργανωτές ότι στη Γερμανία εξακολουθεί να μην υπάρχει ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην πολιτική της εξαθλίωσης, αλλά η 18η Μάρτη είναι η απόδειξη ότι ακόμα και στη Γερμανία υπάρχουν ρωγμές στην αποδοχή της πολιτικής των Μέρκελ, Σόιμπλε και Γκάμπριελ. Το BLOCKUPYαπέδειξε ότι είναι η πιο μαζική ευρωπαϊκή δικτύωση αυτή την εποχή. Η κοινώς ομολογούμενη επιτυχία του αποδεικνύει την ανάγκη στήριξής του στα επόμενα ραντεβού και την περαιτέρω βάθυνσή του. Το επόμενο οργανωτικό ραντεβού του BLOCKUPYείναι στο Βερολίνο στις 9-10 Μαΐου για να συζητηθούν τα επόμενα βήματά του.

Την Τρίτη 17/3, όταν δύο μέλη του Δικτύου Θεσσαλονίκης έφτασαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, η γερμανική αστυνομία προέβη σε έκτακτο έλεγχο ταυτοτήτων όλων των επιβατών της πτήσης. Όπως αντιλήφθηκαν, η Αστυνομία είχε λίστα με φωτογραφίες και ονοματεπώνυμα ελλήνων πολιτών, τους οποίους και αναζητούσε κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Στη λίστα αυτή ήταν τουλάχιστον ο ένας. Έτσι, η αστυνομία τους προσήγαγε στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου, όπου τους έγιναν ερωτήσεις για το σκοπό του ταξιδιού τους, έγινε έλεγχος των αποσκευών τους, κρατήθηκαν όλα τα στοιχεία τους (ταυτότητα, κράτηση ξενοδοχείου, πτήση επιστροφής) και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πώς οι γερμανικές αρχές έχουν φτιάξει την παραπάνω λίστα ελλήνων πολιτών, αν έχουν ζητήσει τη συνεργασία ή την άδεια των ελληνικών αρχών (και πότε) ή αν διατηρούν μόνοι τους στοιχεία ξένων πολιτών και φυσικά αν έχουν το δικαίωμα για όλα τα παραπάνω.

Η ομάδα του Δικτύου που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της Φρανκφούρτης

Θεματικές: