Η νίκη είναι κοντά επειδή εμείς βαδίζουμε προς αυτή

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 14/05/2015 - 9:29μμ

Το νομοσχέδιο για την τυπική επαναλειτουργία της ΕΡΤ βρίσκεται στη διαβούλευση των επιτροπών της Βουλής. Λέω τυπική επαναλειτουργία επειδή από τη στιγμή του μαύρου της ΕΡΤ μέχρι σήμερα (22 μήνες περίπου) οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ανελλιπώς εκπέμπουν το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τους πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου αναβιώνουν οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους απολυμένους. Εξαιρούνται όσοι πήραν σύνταξη ή υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης καθώς και οι εργαζόμενοι με διαφορετικές συμβάσεις εργασίας, ενώ είχε δηλωθεί η πρόθεση για δυνατότητα επιστροφής στην εργασία των συμβασιούχων τουλάχιστον για όσο χρόνο είχε απομείνει και όσων πρόωρα και κάτω από το αδιέξοδο της ανεργίας οδηγήθηκαν στη συνταξιοδότηση. Δίνονται μισθοί υπερημερίας και όσα δικαιώματα απορρέουν από αυτούς για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.

Η ΕΡΤ έχει δική της πλατφόρμα ψηφιακής μετάδοσης, δεν απαιτείται έκδοση άδειας για τη χρήση των συχνοτήτων που χρειάζεται. Θολό παραμένει το σκηνικό με τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ ή στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η διεκδίκηση των εργαζομένων για την επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, όλες οι ΕΡΑ και όλα τα ραδιόφωνα, τα μουσικά σύνολα και η χορωδία, καθώς και η Ραδιοτηλεόραση) παραμένει μετέωρη. Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας θα αποφασιστεί η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Όποτε το επιλέξει ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος με την έγκριση του Δ.Σ. διαλύει οποιαδήποτε δομή ή δημιουργεί νέα.

Η ΕΡΤ θα διοικείται από ένα επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δεν κατοχυρώνεται η ανεξαρτησία της. Εποπτεύεται από το ΕΣΡ. Τα πέντε μέλη του Δ.Σ., ύστερα από πρόταση του υπουργού Επικρατείας, διορίζονται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τα άλλα δύο μέλη προέρχονται από το σώμα των εργαζομένων και εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία. Μέσα από το συγκεντρωτικό μοντέλο της υπερεξουσίας του διευθύνοντος συμβούλου η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, με τους κανόνες Ανώνυμης Εταιρίας, καλείται να συμβάλει στη δημοκρατική αλλαγή στο χώρο των ΜΜΕ, την οποία έχει σήμερα ανάγκη η κοινωνία!

Η βιωμένη εμπειρία της αυτοοργανωμένης λειτουργίας των ραδιοφωνικών προγραμμάτων στις 16 ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα και του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΤ3 και με την κοινωνική συμμετοχή στο πρόγραμμα, τις εκδηλώσεις και περιφρουρήσεις, δεν εμφανίζεται ούτε στο πνεύμα ούτε στο γράμμα του νόμου. Οι προτάσεις των εργαζομένων για μια διοικητική δομή που προωθεί τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο συνθλίβονται στην αναφορά ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη των εργαζομένων για τη σύνταξη του κανονισμού προσωπικού ή τον κανονισμό λειτουργίας και τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου.

Εργατικός έλεγχος

Το εξουσιαστικό μοντέλο λειτουργίας με το διορισμό διευθυντών ζητάμε να αντικατασταθεί με μια όσο το δυνατόν περισσότερο οριζόντια και αμεσοδημοκρατική διοικητική δομή. Οι ενεργοί εργαζόμενοι είναι η βάση για τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας πληροφόρησης του λαού. Εκλέγονται οι συντονιστές (χωρίς πρόσθετο οικονομικό δικαίωμα διευθυντικής αποζημίωσης) από τους εργαζόμενους των διευθύνσεων και των τμημάτων. Συντονίζουν το έργο των ισότιμων εργαζομένων, υπόκεινται στην εναλλαγή από άλλους εκλεγμένους και είναι άμεσα ανακλητοί όταν το αποφασίζει η γενική συνέλευση των εργαζομένων. Η ίδια αντίληψη ισχύει και στην ανάδειξη των γενικών διευθύνσεων των δομών της ΕΡΤ.

Κοινωνικός έλεγχος

Ο αγώνας μας θα είχε άλλα χαρακτηριστικά ή θα διαλυόταν πρόωρα αν δεν υπήρχε η πολλαπλή στήριξη και η οργανική συμμετοχή της κοινωνίας. Είτε με τις πολυπληθείς δράσεις των πρώτων μηνών του αγώνα είτε με τη σύνδεση αγωνιζόμενων πολιτών, εργαζομένων και απολυμένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Η συμπόρευση με τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ή της Θεσσαλονίκης ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή, από το σχέδιο για το χρυσό ή για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΣΜΑ Ευκαρπίας), ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, του λιμανιού ή των δημοσίων εκτάσεων και περιουσιών (ΤΑΙΠΕΔ). Η συμπόρευση με τη ΒΙΟΜΕ, τους εργαζόμενους για το μποϊκοτάζ της CocaCola, των τσιμέντων Χαλκίδας, της ΕΛΒΟ, των σχολικών φυλάκων, των καθηγητών σε διαθεσιμότητα, των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες καθώς και συλλογικότητες υπεράσπισης κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Να αναφερθεί επίσης και η δημιουργία συλλόγου φίλων και αλληλέγγυων στην αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3. Για πρώτη ίσως φορά μπόρεσε η ΕΡΤ να επιτελέσει το ρόλο της ως δημόσιο μέσο πληροφόρησης, να συνδεθεί με τους αγώνες των πολιτών και να αποτελέσει δημόσιο βήμα για την κινητοποιημένη κοινωνία.

Η συγκρότηση ανά περιφέρεια Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου σε εθελοντική βάση (και όχι διορισμών) από ενεργούς πολίτες και κοινωνικές συλλογικότητες αποτελεί τη μοναδική καινοτομία του νομοσχεδίου που «ακουμπάει» στον αγώνα μας.

Ο αγώνας συνεχίζεται είτε για τροπολογίες στο νομοσχέδιο τώρα είτε για όλο το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ώστε να οριστούν οι κανόνες λειτουργίας της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι εμπειρίες και τα αιτήματα των αγώνων που μετασχηματίζουν τον κοινωνικό ιστό χρειάζεται να θεσμοθετηθούν για να αποτελέσουν βάση οργάνωσης των από κάτω στην προοπτική μιας άλλης κοινωνίας.

Κώστας Μπόρτσης, ΕΡΤ3

Θεματικές: