«Τους πήρατε ζωντανούς, τους θέλουμε ζωντανούς»

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 21/11/2014 - 1:13μμ

Η εξαφάνιση των 43 φοιτητών της αγροτικής παιδαγωγικής σχολής Νορμάλ της Αγιοτσινάπα στην πόλη Ιγουάλα της πολιτείας Γκερέρο του Μεξικού έχει πυροδοτήσει πένθος και οργή σε όλο τον κόσμο. Οι φοιτητές αγνοούνται από τις 26 Σεπτεμβρίου, όταν αστυνομικές δυνάμεις μαζί με δολοφόνους από ναρκοκαρτέλ τους επιτέθηκαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι (φοιτητές και κάτοικοι της περιοχής) και να απαχθούν από την αστυνομία και το στρατό οι 43, αγνοούμενοι πλέον, φοιτητές. Την τελευταία φορά που τους είδαν, οι 43 φοιτητές ήταν υπό κράτηση από τη δημοτική αστυνομία της Ιγουάλα. Αυτή η σφαγή και η επακόλουθη εξαφάνιση των φοιτητών έχει προκαλέσει ένα διεθνές κίνημα που απαιτεί να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι. Ντόπιοι και ξένοι ακτιβιστές επίσης ζητούν να διερευνηθούν από ανεξάρτητες αρχές οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών του Μεξικού και των ντόπιων πολιτικών.
Για να κατανοήσουμε την πολιτική σημασία της υπόθεσης Αγιοτσινάπα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι φοιτητές. Το σχολείο της Αγιοτσινάπα ιδρύθηκε το 1926, στον απόηχο της Μεξικανικής Επανάστασης, για τους νέους από τις πιο φτωχές αγροτικές κοινότητες στο Γκερέρο, μια φτωχή περιοχή στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι φοιτητές από τα 16 σχολεία Νορμάλ είναι από τους πιο ενεργούς στη δράση, με μεγάλους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, τη λεηλασία του φυσικού πλούτου, τα μεγάλα φράγματα και την καταστολή ενάντια στους ιθαγενείς. Αυτές τις εξεγερμένες φωνές θέλησαν να σωπάσουν η κυβέρνηση του Μεξικού και οι ναρκέμποροι σύμμαχοί τους, πιστεύοντας πως τα κυρίαρχα μέσα δεν θα δώσουν σημασία, ως είθισται, σε μερικούς αγνοούμενους.
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχουν βρεθεί οι αγνοούμενοι και το κράτος κοροϊδεύει τους συγγενείς των φοιτητών πως ακόμα διερευνούν τι συνέβη. Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Ιγουάλα* Χοσέ Λουίς Αμπάρκα μαζί με τη σύζυγό του, η οποία είχε δεσμούς με τα τοπικά καρτέλ, έχουν εξαφανιστεί και αναζητούνται από την αστυνομία για την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Τον ίδιο δήμαρχο πέρυσι είχε κατονομάσει ως δολοφόνο ένας αγρότης, ο οποίος κρατιόταν μαζί με άλλα οκτώ μέλη μιας ομάδας αγροτών από δολοφόνους καρτέλ και κατάφερε να ξεφύγει. Ο αγρότης, στη μαρτύρια του περιέγραψε πως ο δήμαρχος τράβηξε τη σκανδάλη και σκότωσε έναν από τους αγρότες, ενώ ακόμα δυο μέλη της ομάδας δολοφονήθηκαν μπροστά του. Κανείς δεν έδωσε ποτέ σημασία.


Από το 2006, όπου ο τότε δεξιός Πρόεδρος του Μεξικού Καλδερόν υποτίθεται πως εντατικοποίησε τον πόλεμο ενάντια στα καρτέλ κατόπιν προτροπής των ΗΠΑ, 70.000 Μεξικανοί έχουν δολοφονηθεί και περίπου 27.000 αγνοούνται, σε ένα κράτος που συνεχώς ανακαλύπτονται μαζικοί τάφοι. Ο τωρινός νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους Times ως άκρως πετυχημένος, συνεχίζει να δηλώνει πως «συγκρούεται» με τα καρτέλ με εμφανή αποτελέσματα, καθώς το 2013 μόνο 16.000 δολοφονήθηκαν στο Μεξικό. Ο αριθμός αυτών των δολοφονιών είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη γενικότερη ατιμωρησία στη χώρα, αφού οι υπεύθυνοι, δηλαδή οι ναρκέμποροι, η αστυνομία και οι πολιτικοί που συνεργάζονται με τα καρτέλ, ξέρουν πως κανείς δεν πρόκειται να τους δικάσει για τα εγκλήματά τους.
Η μεξικανική κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ επιδιώκουν να υποβαθμίσουν την επίθεση και την εξαφάνιση των 43 φοιτητών σε ένα ακόμα έγκλημα σαν και αυτά που συμβαίνουν συνέχεια. Αλλά, όπως έγραψε ο EZLN, «μπορεί οι φοιτητές να είναι για τα ΜΜΕ μερικοί ακόμα νεκροί, αλλά εμείς που έχουμε υποστεί πολλαπλές μορφές καταπίεσης, γνωρίζουμε ότι οι εγκληματίες είναι σε όλα τα πολιτικά κόμματα, στη Βουλή και στη Γερουσία, στις δημοτικές αρχές και στους διαδρόμους της κυβέρνησης».
Κάτι όμως κινείται στην πρωτεύουσα του Μεξικό. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές αλλά και απλοί μετριοπαθείς πολίτες έχουν βγει στους δρόμους και έχουν ξεκινήσει καταλήψεις και απεργίες με την ελπίδα να ξεσηκώσουν ένα κύμα κατά του ναρκοκράτους που συντηρεί και ταΐζει το οργανωμένο έγκλημα. Οι φοιτητές δίνουν ελπίδα. Όπως γράφει ένα γκράφιτι στην πρωτεύουσα, που απεικονίζει το πρόσωπο ενός από τους φοιτητές που αγνοούνται: «Δεν σε ξέρω αλλά σε χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο».    

Δήμητρα Σπαθαρίδου


Υ.Γ. Ο δήμαρχος και η σύζυγός του συνελήφθησαν λίγες μέρες πριν. Στις 8 Νοεμβρίου τρεις συλληφθέντες ως ύποπτοι ομολόγησαν ότι καρτέλ ναρκωτικών και αστυνομία βρίσκονται πίσω από την εξαφάνιση και, εν τέλει, τη δολοφονία των φοιτητών. Σύμφωνα με την ομολογία τους, τους σκότωσαν και μετά έκαψαν τα πτώματα. Οι σοροί μάλλον κατέληξαν σε χωματερή. Την ίδια μέρα στο Μεξικό έγιναν πολυπηθείς συγκεντρώσεις με σύνθημα «Φτάνει πια».

Θεματικές: