Πολιτικοί κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 21/11/2014 - 1:07μμ

Σήμερα βρίσκονται στις φυλακές 48 πολιτικοί κρατούμενοι. Οι 26 έχουν καταδικαστεί, ωστόσο αρκετοί από αυτούς είναι κατηγορούμενοι και σε δίκες που εξελίσσονται. Οι 22 είναι υπόδικοι  υποθέσεις σε προανακριτική διαδικασία, δίκες εν εξελίξει ή εν αναμονή. Στο συνολικό αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι 13 τούρκοι αγωνιστές που έχουν προφυλακιστεί για διάφορες υποθέσεις.


Α. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ
Ε.Ο. 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
To Εφετείο όρισε τις παρακάτω ποινές:
Δημήτρης Κουφοντίνας: 11 φορές ισόβια
Σάββας ½ηρός: 5 φορές ισόβια
Ηρακλής Κωστάρης: ισόβια
Χριστόδουλος ½ηρός*: 6 φορές ισόβια
Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 17 φορές ισόβια
Βασίλης Τζωρτζάτος: 4 φορές ισόβια.
(Μέγιστη εκτιόμενη ποινή είναι τα 25 χρόνια)
* Τον Ιανουάριο 2014, ενώ βρισκόταν σε άδεια, επέλεξε να μην επιστρέψει στη φυλακή και να περάσει στην παρανομία.
 

Επαναστατικός Αγώνας
Στη δίκη (Οκτώβριος 2011 - Μάρτιος 2014) επιβλήθηκαν οι παρακάτω ποινές:
Νίκος Μαζιώτης: 86 χρόνια, κατά συγχώνευση 50
Πόλα Ρούπα* και Κώστας Γουρνάς: 87 χρόνια, κατά συγχώνευση 50 χρόνια και 6 μήνες ο καθένας (μέγιστη εκτιόμενη ποινή είναι τα 25 χρόνια)
Οι Χριστόφορος Κορτέσης και Βαγγέλης Σταθόπουλος, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 7 χρόνια, υπέβαλαν αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης ποινής, έγιναν δεκτές και αποφυλακίστηκαν μέχρι να γίνει η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό.
* Το καλοκαίρι του 2012, ενώ διεξαγόταν η δίκη, η Π. Ρούπα και ο Ν. Μαζιώτης πέρασαν στην παρανομία. Στις 16/7/14 μετά από ένοπλη συμπλοκή στο Μοναστηράκι συνελήφθη εκ νέου ο Ν. Μαζιώτης. Μεταφέρθηκε τραυματισμένος στον Ευαγγελισμό, 19/7 οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και 26/7 έγινε μεταγωγή του στις φυλακές Διαβατών.Τάσος Θεοφίλου: Κατηγορούμενος για την υπόθεση της ληστείας στην Πάρο (Αύγουστος 2012), καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών με μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο το DNA σε ένα καπέλο που φέρεται να έπεσε από έναν από τους δράστες στο χώρο της συμπλοκής, όπου σκοτώθηκε ο ταξιτζής Μίχας. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη ΣΠΦ, ωστόσο η κατηγορία δεν στοιχειοθετήθηκε. Ο εισαγγελέας εφετών άσκησε έφεση κατά της απόφασης, έτσι, στο δεύτερο βαθμό η δίκη θα ξεκινήσει από την αρχή, καθώς η εισαγγελική έφεση συμπαρασύρει και τα αδικήματα για τα οποία αθωώθηκε ομόφωνα.

Ράμι Συριανός: Συνελήφθη το 2011 κατηγορούμενος για ληστεία και οπλοκατοχή. Εκτίει ποινή 8 ετών και 8 μηνών.

Στέφανος Αμίλητος: Καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης, καθώς κρίθηκε ένοχος επίθεσης που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2013 ενάντια σε άνδρες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.


ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΙΚΕΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ1η δίκη ΣΠΦ - «υπόθεση Χαλανδρίου»
Στη δίκη (Ιανουάριος 2011 - Ιούλιος 2011) παραπέμφθηκαν με το 187Α δεκατρείς αναρχικοί κατηγορούμενοι για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι Π. Αργυρού και Χ. Χατζημιχελάκης, ενώ ήταν προφυλακισμένοι, ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για τη ΣΠΦ, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κατήγγειλαν την ποινικοποίηση προσωπικών και φιλικών σχέσεων που είχαν με συγκατηγορούμενούς τους.
Το δικαστήριο, βασιζόμενο για πρώτη φορά αποκλειστικά σε αποτυπώματα επί κινητών αντικειμένων, επέβαλε τις παρακάτω εξοντωτικές ποινές:
Χάρης Χατζημιχελάκης: 77 χρόνια, κατά συγχώνευση 25
Παναγιώτης Αργυρού: 77 χρόνια, κατά συγχώνευση 25
Γιώργος Καραγιαννίδης: 32 χρόνια, κατά συγχώνευση 20
Παναγιώτης Μασούρας: 19 χρόνια, κατά συγχώνευση 11 χρόνια και 6 μήνες
Αλέξανδρος Μητρούσιας και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη: 19 χρόνια, κατά συγχώνευση 11 χρόνια καθένας.
Η απόφαση της δίκης χαρακτηρίστηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης «...Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, μνημείο αυθαιρεσίας, εκδικητικότητας, αναλγησίας και στρεβλώσεως...».

2η δίκη ΣΠΦ - «υπόθεση Χαλανδρίου»
Στη 2η δίκη (Δεκέμβριος 2011 - Οκτώβριος 2012) για την ίδια υπόθεση κάθισαν στο εδώλιο τέσσερεις αναρχικοί, οι οποίοι στην 1η δίκη ήταν καταζητούμενοι. Και οι τέσσερις από την αρχή δήλωσαν ότι είναι μέλη της ΣΠΦ.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν:
Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Δαμιανός Μπολάνο: 68 χρόνια, κατά συγχώνευση 34 καθένας (μέγιστη εκτιόμενη ποινή 25 χρόνια)
Χρήστος Τσάκαλος: 7 χρόνια

Υπόθεση ληστείας στον Πυργετό Λάρισας
Στη δίκη (Φεβρουάριος 2014 - Ιούλιος 2014) ήταν κατηγορούμενοι για διακεκριμένη ληστεία οι αναρχικοί Γρηγόρης Σαραφούδης και Γιάννης Ναξάκης, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν μέλη της ΣΠΦ και παραπέμφθηκαν με το άρθρο 187Α Π.Κ. Σχετικά με τη ληστεία το δικαστήριο αρκέστηκε σε DNA επί κινητού αντικειμένου, ενώ, όσον αφορά τη σύνδεσή τους με τη ΣΠΦ, ασπάστηκε το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης: «...δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι έχουν σχέση με τον αντιεξουσιαστικό, αναρχικό χώρο...». Οι συνήγοροι κατήγγειλαν ποινικοποίηση πολιτικών φρονημάτων!
Καταδικάστηκαν σε 16 χρόνια κάθειρξης ο καθένας.

Υπόθεση ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης
Στη δίκη (Νοέμβριος 2013 - Οκτώβριος 2014) για τη διπλή ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό τον Φεβρουάριο 2013, οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της συμμετοχής στη ΣΠΦ, ωστόσο καταδικάστηκαν ως αυτουργοί ληστείας με καλυμμένα πρόσωπα και για διακεκριμένη οπλοκατοχή, διακεκριμένες κλοπές και ληστεία, ακόμα και οι Φ. Χαρίσης και Α. Ντάλιος, που συνελήφθησαν αρκετούς μήνες μετά σε μια καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφειας, με μοναδικό εις βάρος τους στοιχείο μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης της Ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία βρέθηκε DNA τους σε κινητά αντικείμενα στο αυτοκίνητο της ληστείας! Εκτίουν τις παρακάτω ποινές:
Γιάννης Μιχαηλίδης: 16 χρόνια και 4 μήνες
Νίκος Ρωμανός: 15 χρόνια και 10 μήνες
Ανδρέας Μπουρζούκος, Ανάργυρος Ντάλιος, Φοίβος Χαρίσης: 15 χρόνια και 11 μήνες
Δημήτρης Πολίτης: 11 χρόνια και 5 μήνες


Β. ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗΜέσα από προκλητικές κατασκευές αναμειγνύονται διαφορετικές υποθέσεις, ανάγονται όλες σε ενέργειες της ΣΠΦ και οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκες (με το 187Žα Π.Κ.) με την ίδια βασική κατηγορία: Συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.
Έχουμε λοιπόν το πρωτοφανές φαινόμενο να έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις και αυτή τη στιγμή να διεξάγονται παράλληλα πέντε δίκες! Και τους συνηγόρους να υποβάλλουν διαρκώς, μαζί με άλλες ενστάσεις, αυτή της εκκρεμοδικίας...
Εν συντομία, βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω δίκες:

Δίκη Δημήτρη Πολίτη: υπόθεση Βόλου (Βούλευμα 207)

3η δίκη για τη ΣΠΦ: πακέτο τριών υποθέσεων: Πέυκη και Βόλος (Βούλευμα 207),
14 βομβοδέματα (Βούλευμα 208) και υπόθεση Νέας Σμύρνης (Βούλευμα 209). Κατηγορούμενοι συνολικά 19 αναρχικοί, από τους οποίους οι 10 έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στη ΣΠΦ, ενώ οι υπόλοιποι έχουν δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπήρξαν ποτέ μέλη της.
Κατηγορούμενοι οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή, με καταδίκες ή υπόδικοι: τα μέλη της ΣΠΦ Γιώργος Νικολόπουλος, Χρήστος Τσάκαλος, Δαμιανός Μπολάνο, Γιώργος Πολύδωρος, Όλγα Οικονομίδου, Θεόφιλος Μαυρόπουλος, Γεράσιμος Τσάκαλος Παναγιώτης Αργυρού, Μιχάλης Νικολόπουλος και Χάρης Χατζημιχελάκης και οι αναρχικοί Δημήτρης Πολίτης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Γιώργος Καραγιαννίδης. Κατηγορούμενοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι αναρχικοί: Στέλλα Αντωνίου, Κώστας Παπαδόπουλος, Χρήστος Πολίτης και Δημήτρης Μιχαήλ, καθώς και ο Κώστας Σακκάς, ο οποίος επέλεξε να περάσει στην παρανομία. Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2014.

4η δίκη για τη ΣΠΦ: Αφορά περίπου 250 ενέργειες της ΣΠΦ, για τις οποίες δεν υπάρχει ένδειξη συμμετοχής για κανέναν από τους κατηγορούμενους (ούτε για τα μέλη της ΣΠΦ). Οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 18: τα 10 μέλη της ΣΠΦ και οι αναρχικοί Δημήτρης Πολίτης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Κώστας Σακκάς, Στέλλα Αντωνίου, καθώς και οι αναρχικοί Παναγιώτης Μασούρας και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη (ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους). Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας.

Δίκη για το Σχέδιο Φοίνικας: Αφορά τρεις ενέργειες που έγιναν στο πλαίσιο του Σχεδίου Φοίνικας (αποστολή παγιδευμένου δέματος στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Δ. Χωριανόπουλο και τις εκρήξεις στα αυτοκίνητα της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μ. Στέφη και του δεσμοφύλακα των φυλακών Ναυπλίου Α. Γκέλμπουρα). Οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 12: τα 10 μέλη των ΣΠΦ (κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί επειδή χαιρέτισαν τις ενέργειες δημόσια εντός της δικαστικής αίθουσας!) και οι αναρχικοί Αντρέας Τσαβδαρίδης και Σπύρος Μάνδυλας.
Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας.

Υπόθεση ληστείας στο Φιλώτα Φλωρίνης - Βούλευμα 207: Ξεκίνησε ως δίκη-πακέτο που αφορούσε τις ληστείες στον Πυργετό και στον Φιλώτα συν το Βούλευμα 207 (υποθέσεις Πεύκης και Βόλου). Και στις τρεις υποθέσεις οι εφτά αναρχικοί κατηγορούμενοι έχουν χαρακτηριστεί μέλη της ΣΠΦ: Γιάννης Μιχαηλίδης, Γιάννης Ναξάκης, Γρηγόρης Σαραφούδης, Αργύρης Ντάλιος, Φοίβος Χαρίσης, Νίκος Ρωμανός, Δημήτρης Πολίτης.
Το δικαστήριο αποφάσισε να εκδικάσει χωριστά τις υποθέσεις, αγνοώντας ακόμα μια φορά τις ενστάσεις των συνηγόρων για συναφείς κατηγορίες και εκκρεμοδικία. Για την πρώτη υπόθεση επιβλήθηκαν στους Σαραφούδη και Ναξάκη οι ποινές που προαναφέραμε.


Γ. ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Αντώνης Σταμπούλος: Στις 1/10/2014 συνελήφθη μετά από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στον Βύρωνα ο αναρχικός Αντώνης Σταμπούλος. Κρίθηκε προφυλακιστέος, αντιμέτωπος με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, από τη δικογραφία απουσιάζουν τα στοιχεία που τον συνδέουν με τις κατηγορίες. Για μια ακόμα φορά αναβίωσε η τρομοϋστερία, ευφάνταστα σενάρια αναπαρήχθησαν με προθυμία από τα ΜΜΕ και η ετυμηγορία εκδόθηκε: τρομοκράτης, βομβιστής, ληστής, αυτός που προσέφερε κρησφύγετο στην Πόλα Ρούπα... Για μια ακόμα φορά το τεκμήριο αθωότητας και τα δικαιώματα του κατηγορούμενου καταστρατηγήθηκαν. Παρά την εισαγγελική παραγγελία για μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά από μια εκδικητικού χαρακτήρα παρέμβαση της Αντιτρομοκρατικής, η οποία δυσχεραίνει σημαντικά την επικοινωνία με την οικογένεια και τη συνήγορό του, στις 6/10/2014 οδηγήθηκε στις φυλακές Λάρισας.

Παναγιώτης Μιχαλάκογλου και Μ. Β. Συνελήφθησαν την 1/10/2014 σε συντονισμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κρίθηκαν προφυλακιστέοι, κατηγορούμενοι για διακεκριμένη οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών.  

Α.Λ.

 

Θεματικές: