Το κυνήγι των μεταναστών στοχέυει στα δικαιώματα όλων μας. Αντίσταση-Αλληλεγγύη. NoBorder camp στη Λέσβο 25-31 Αυγούστου

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 18/08/2009 - 7:28μμ

Το καλοκαίρι του 2009 έχει σημαδευτεί από μια πρωτόγνωρη σε ένταση και αγριότητα επίθεση στους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Η «καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης» έχει λάβει κυριολεκτικά διαστάσεις πογκρόμ, με εκτεταμένες επιχειρήσεις-σκούπα στις πόλεις, με την κατεδάφιση και τον εμπρησμό του άτυπου προσφυγικού καταυλισμού στην Πάτρα και με δεκάδες εκκενώσεις χώρων μαζικής διαμονής μεταναστών. Τα κρατητήρια και τα κέντρα κράτησης όλης της χώρας έχουν ασφυκτικά γεμίσει με άνδρες γυναίκες και παιδιά που επιβιώνουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Στα σύνορα μια σύγχρονη στρατιωτική δύναμη καθημερινά επιχειρεί ενάντια σε φουσκωτές βάρκες, ενάντια σε άοπλους και κυνηγημένους ανθρώπους. «Επιχειρήσεις αποτροπής» εξαπολύονται με τη συνδρομή και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης Frontex, θέτοντας συστηματικά ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, ενώ οι παρανομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία έχουν γίνει πλέον καθημερινή πρακτική.

Το κυνήγι των σύγχρονων «ανεπιθύμητων» ξυπνάει μνήμες  μεσοπολέμου, με τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών αλλά και την εξόφθαλμη συνεργασία αστυνομίας και ακροδεξιών συμμοριών στο κυνήγι των μεταναστών. Είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρείται οι μετανάστες να καταστούν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κρίσης, η κοινωνική δυσαρέσκεια και ανασφάλεια να στραφεί στους ξένους, στους πλέον καταπιεσμένους και φτωχούς. Ωστόσο, η επίθεση στα δικαιώματα των μεταναστών στοχεύει στα δικαιώματα όλων μας, στην εμπέδωση ενός καθεστώτος ασφάλειας και μηδενικής ανοχής, στη νομιμοποίηση του κρατικού αυταρχισμού και της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Η κατάσχεση έντυπου υλικού για το αντιρατσιστικό κάμπινγκ No Border στο λιμάνι της Μυτιλήνης το επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. Σύμφωνα με δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα το λιμενικό σώμα προχώρησε στις 18 Ιουλίου σε αυθαίρετη κατάσχεση του υλικού, μεγάλο μέρος του οποίου βρέθηκε αργότερα στα σκουπίδια. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα με τίτλο «Ανθρωπιστικό υλικό… για αντιεξουσιαστές» όχι μόνο δεν κατήγγειλε το πρωτοφανές γεγονός, αλλά αντίθετα το παρουσίασε σαν «επιτυχία» του λιμενικού σώματος ενόψει της «εισβολής 3.000 αναρχικών», κάνοντας λόγο για καμουφλαρισμένο έντυπο υλικό σε «ανθρωπιστική βοήθεια». Για άλλη μια φορά η παραπληροφόρηση, οι «αστυνομικές διαρροές» και η τρομολαγνεία τίθενται στην υπηρεσία της στοχοποίησης του κινήματος αλληλεγγύης και της δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας ενόψει της διοργάνωσης του No Border camp.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών συμμετέχει στο No Border Camp της Λέσβου που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 31 Αυγούστου. Περισσότερο από ποτέ είναι σήμερα αναγκαία η διεθνής αυτή συνάντηση και κινητοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες. Είναι ένα κάλεσμα αντίστασης σε όλη την κοινωνία για να σπάσουμε τη σιωπή για το αθέατο έγκλημα σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων που συντελείται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι μια διεθνής κινητοποίηση γιατί η αλληλεγγύη, όπως και ο αγώνας των καταπιεσμένων, δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα. Είναι σταθμός ενός διεθνικού κινήματος γιατί η Λέσβος είναι σήμερα μια από τις κρίσιμες περιοχές των ευρωπαϊκών συνόρων, περιοχή όπου τίθενται σε εφαρμογή οι ρατσιστικές ευρωπαϊκές πολιτικές.


Ενάντια στις επιχειρήσεις αποτροπής στο Αιγαίο και τον Έβρο και τον πόλεμο κατά των προσφύγων και μεταναστών.

Ενάντια στις απελάσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.

Ενάντια στο νέο ευρωπαϊκό απαρτχάιντ.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος!


Αθήνα 10 Αυγούστου 2009

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Κατηγορίες: