Δελτίο Θυέλλης τεύχος 45:13 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Μια συζήτηση με τον Τάσο Παππά,Βιβλιοπαρουσίαση στο Βόλο

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 10/11/2016 - 12:21μμ

 Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο Χώρο Κινημάτων-Στέκι Μεταναστών, στο Βόλο, την Παρασκευή 21 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα «13 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Μια συζήτηση με τον Τάσο Παππά» που διοργάνωσε το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (Κίνηση Βόλου). Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν οι Γιώργος Σταματόπουλος, δημοσιογράφος στην ΕφΣυν, Γιάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος και Τάκης Πολίτης, πανεπιστημιακός.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τηλεφωνική παρέμβαση του συγγραφέα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο σύντροφος Δημήτρης Κουφοντίνας στην 10λεπτη παρέμβασή του αναφέρθηκε στις αναμνήσεις του από την πόλη του Βόλου στο στάδιο της προετοιμασίας για την απαλλοτρίωση των πυρομαχικών από το Συκούριο, όταν η στρατηγική της οργάνωσης με βάση την αρχή «Η δράση γεννά συνείδηση και οργάνωση» βρισκόταν στην κορύφωσή της, έκανε λόγο για τη λαϊκή αντιβία και τη διεθνή ένοπλη δράση με αναφορές στην ΕΤΑ, τη FARC και τον ELN, αναφέρθηκε με σαφή αυτοκριτικό τρόπο στην εστίαση της 17Ν κυρίως στην ένοπλη δράση και στον παραμελισμό της μαζικής δουλειάς, «... Όμως η εξέγερση δεν εξαρτάται απλώς από τη δράση των επαναστατών... εξαρτάται τελικά από την ανάπτυξη της λαϊκής συνείδησης.», έκλεισε δε μιλώντας για τη σημερινή συγκυρία και την ανάγκη όχι «να οργανώσουμε σώνει και καλά ένα ακόμη νέο πολιτικό υποκείμενο», αλλά για ένα ευρύ μέτωπο πολύμορφης δράσης, κινηματικού χαρακτήρα, χωρίς διαχωρισμούς, «που θα συναρθρώνει τις επιμέρους αντιστάσεις και θα ενοποιεί στη δράση τους αυτοοργανωμένους χώρους αντίστασης» και «μέσα από τον κινητοποιημένο λαό θα ξεπηδήσει η αναγκαία πολιτική οργάνωση».

Στο δεύτερο αυτό βιβλίο του ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναφέρεται όχι μόνο στο τι συνέβη με την οργάνωση στις διαφορετικές περιόδους δράσης της, αλλά δείχνει ότι επιθυμεί έντονα να συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση για τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα και στις μορφές πάλης απέναντι στο δόγμα ΤΙΝΑ που υιοθετήθηκε και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα 13 κεφάλαια του βιβλίου, απαντήσεις σε 13 ερωτήσεις που θέτει ο Τάσος Παππάς, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ιδεολογικοπολιτικών, αλλά και επιχειρησιακών σημείων αναφοράς της οργάνωσης, ο συγγραφέας βρίσκει πάντα εύκολα τον τρόπο να συνθέσει, να αντιπαραβάλει, να συμπεράνει ανάμεσα στο τότε και στο τώρα. Η ποιητική του γραφή είναι εμφανής, σε μερικά σημεία γίνεται ιδιαίτερα λυρικός, απολύτως ανθρώπινος, όταν, για παράδειγμα, αναφέρεται σε στιγμές ανοιξιάτικου σούρουπου κάτω από τα συρματοπλέγματα στον ουρανό της φυλακής του, αλλά βρίσκει πάντα τον τρόπο να αναστοχαστεί, σε μια επαλληλία αναστοχασμού και αυτοκριτικής, να υπογραμμίσει ότι η πολιτική εξακολουθεί να είναι παρούσα, το «τέλος της ιστορίας» δεν μπορεί να επέλθει όπως επιχειρούν κάποιοι να πείσουν, να δηλώσει την πίστη του στην εξεγερτική προοπτική του λαού, να εκφράσει την πεποίθησή του ότι η άδικη βία του κράτους νομιμοποιεί τη δίκαιη αντιβία των κοινωνικών αγωνιστών, να μιλήσει για το δίκιο του κάθε αγώνα ενάντια στην εξουσία, την αδικία και την εκμετάλλευση, στον αντίποδα να εξάρει τους αγώνες για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Στη συζήτηση που ακολούθησε δεν μπορούσε παρά να τεθεί για μια ακόμα φορά το θέμα της στέρησης του δικαιώματος άδειας εξόδου για τους Δ. Κουφοντίνα και Αλ. Γιωτόπουλο. Ύστερα από 14 χρόνια κράτησης, και παρόλο που έχει αποκτήσει το δικαίωμα εξόδου από το 2010, έξι αιτήσεις για άδεια εξόδου του Δ. Κουφοντίνα έχουν απορριφθεί από τις δικαστικές αρχές, με διαφορετικές αιτιολογήσεις, αλλά με ίδιο αποτέλεσμα. Το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Αδειών των Φυλακών Κορυδαλλού είναι αποκαλυπτικό του φρονηματικού και εκδικητικού χαρακτήρα που ενέχουν αυτές οι απορρίψεις, της δικαστικής ασυδοσίας απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους: «δεν παρέχει εχέγγυα καλής χρήσης της άδειας», διότι «στο πρόσφατο παρελθόν είχε δημοσιοποιήσει με αναρτήσεις στο διαδίκτυο απόψεις υποστηρικτικές της δράσης και των απόψεων άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με μέλη των οποίων μάλιστα συγχρωτίζεται εκεί όπου κρατείται και όπου τοποθετήθηκε μετά από δικές του έντονες πιέσεις». Αυτές οι αυθαίρετες δικαστικές πρακτικές θεωρούμε ότι αποτελούν κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων, συνιστούν βασανιστήριο και παραπέμπουν στις σκοτεινότερες μορφές αυταρχισμού και εκδικητικότητας απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους, και ως εκ τούτου οφείλουμε να τις αντιπαλέψουμε σθεναρά και άμεσα.

                                             Τάκης Πολίτης

Θεματικές: