Δελτίο Θυέλλης 43 Κατάληψη Νοταρά 26

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 14/12/2015 - 12:12μμ

Στις 25/9 καταλάβαμε το εγκαταλελειμμένο 6όροφο κτίριο του ΕΤΕΑΜ στην οδό Νοταρά 26 στα Εξάρχεια, σε συνέχεια της κατάληψης σε κτίριο της οδού Αραχώβης, το οποίο όμως κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση.
Η κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστών αποτελεί μια προσπάθεια να δοθεί συγκεκριμένη και πρακτική απάντηση στο ζήτημα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, ακριβώς τη στιγμή που το προσφυγικό ζήτημα κλιμακωνόταν, με χιλιάδες πρόσφυγες να πνίγονται στη θάλασσα της Μεσογείου και να στοιβάζονται στα λιμάνια των νησιών και τις πλατείες των πόλεων.
Η κίνηση της κατάληψης για τη δημιουργία μιας Αυτοοργανωμένης Κινηματικής Δομής προσωρινής φιλοξενίας αποτελεί μια μορφή αγώνα η οποία, χωρίς να υποβιβάζει καθόλου τα πολιτικά ζητήματα και τις διεκδικήσεις που αναδεικνύει το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, μας μετατοπίζει από το επίπεδο της καταγγελίας και της διαμαρτυρίας σε αυτό της άμεσης και αυτοοργανωμένης κινητοποίησης των αλληλέγγυων κοινωνικών δυνάμεων.
Μην έχοντας καμία εμπιστοσύνη στις κρατικές στρατηγικές διαχείρισης, από τη μια, και στην «αφιλοκερδή» δράση των ΜΚΟ, από την άλλη, αποφασίσαμε να αναδείξουμε την κοινωνική αυτενέργεια και την κινηματική δημιουργικότητα. Το κράτος και οι ΜΚΟ δεν αποδείχθηκαν μονάχα ανεπαρκείς ως προς την διαχείριση του ζητήματος, αλλά ταυτόχρονα έγινε ολοφάνερη η στρατηγική τους απέναντι σε αυτούς τους «ανεπιθύμητους» πληθυσμούς: πλασματικός διαχωρισμός σε πρόσφυγες και μετανάστες, frontex, hot spots, στρατόπεδα συγκέντρωσης, στέγαση σε χώρους όσο το δυνατό πιο αποκομμένους από τον αστικό ιστό. Ταυτόχρονα, οι περισσότερες ΜΚΟ διαχειρίζονται τεράστια κονδύλια με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Η κατάληψη σε ένα εγκαταλελειμμένο κρατικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας λειτουργεί στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, δεν απομονώνει ούτε κρύβει τους πρόσφυγες από τα μάτια της κοινωνίας, αντίθετα διεκδικεί την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή της, την οποία και κέρδισε σε μεγάλο βαθμό, όπως φαίνεται από τις εκατοντάδες ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα για βοήθεια. Η κατάληψη έδειξε ότι μπορούμε να επανανοηματοδοτήσουμε το δημόσιο πλούτο, και από κρατική ιδιοκτησία να του προσδώσουμε το χαρακτήρα του κοινού αγαθού που καλύπτει κοινωνικές ανάγκες.

Η κατάληψη της Νοταρά, ακριβώς επειδή αποτελεί κίνηση αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας, δεν περιορίστηκε στην οργάνωση της φιλοξενίας, αλλά προσπάθησε να αναδείξει τις πολιτικές αιχμές του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος: ανοικτά σύνορα, ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών, το δικαίωμά τους να ζήσουν σε έναν ασφαλή τόπο με αξιοπρέπεια και ελευθερία, ενάντια στις πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Γι' αυτόν το λόγο συμμετείχε και συμμετέχει στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας ενάντια στο φράχτη του Έβρου και πήρε μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση στις Καστανιές Έβρου στις 31/10, στην πανελλαδική μέρα δράσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στις 18/12, αλλά και σε πολλές εκδηλώσεις που οργάνωσαν κινηματικές συλλογικότητες σε όλη την Ελλάδα.
Η κατάληψη από την αρχή λειτουργεί αυτοοργανωμένα, αμεσοδημοκρατικά και οριζόντια, με βασικό όργανό της τη γενική συνέλευση που γίνεται δύο φορές την εβδομάδα. Το εγχείρημα είναι πολύ απαιτητικό, αφού για τη λειτουργία του χρειάζεται 24ωρη παρουσία και προσφορά στο χώρο και διαχείριση ενός πολύ μεγάλου όγκου υλικών για την κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων. Για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και την ενεργοποίηση και συμμετοχή όσο πιο πολλών ανθρώπων, σχηματίστηκαν ομάδες εργασίας (αποθήκης, ιατρικής φροντίδας, υποδοχής, επικοινωνίας) οι οποίες λειτουργούν καθημερινά όλο το 24ωρο με 3ωρες βάρδιες. Το κτίριο διαμορφώθηκε από την αρχή έτσι ώστε κάθε οικογένεια να έχει το δωμάτιό της, δημιουργήθηκαν μπάνια σε κάθε όροφο, μια μεγάλη τραπεζαρία και ένας παιδότοπος στον 1ο όροφο. Αυτή τη στιγμή το κτίριο έχει χωρητικότητα 110 ανθρώπους. Η προσφορά στρωμάτων, σεντονιών, κουβερτών, ειδών υγιεινής, ρούχων, φαρμάκων και τροφίμων υπήρξε τεράστια από όλη την Ελλάδα. Για τη σίτιση των φιλοξενούμενων προσφύγων δίνονται καθημερινά πρωινό από την ίδια τη Νοταρά και δύο γεύματα (μεσημεριανό, βραδινό) τα οποία παρασκευάζονται από ήδη υπάρχουσες κινηματικές κουζίνες (η κουζίνα του Νosotros, η El chef από το Στέκι Μεταναστών, η Συλλογική Κουζίνα της Τετάρτης από το Αυτόνομο Στέκι, η κουζίνα αλληλεγγύη από τον Κ.Π.Κ. Λαμπηδόνα, η νομαδική κουζίνα από το συνεργατικό καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος και πρωτοβουλία συντρόφων-ισσών από την κατάληψη της Ανάληψης). Η συνεργασία όλων αυτών των δομών γύρω από ένα πρακτικό και σε βάθος χρόνου εγχείρημα αποτελεί ενδιαφέροντα πειραματισμό και μια σοβαρή παρακαταθήκη εμπειρίας για τη δικτύωση παρόμοιων εγχειρημάτων. Η κατάληψη εξαρχής έκανε κινήσεις για να έρθει σε επαφή με τη γειτονιά, να κοινοποιήσει το χαρακτήρα της και να καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους περίοικους.

Μέχρι τις 29/11 έχουν φιλοξενηθεί στην κατάληψη 1.700 άτομα, τα περισσότερα από το Αφγανιστάν και κάποια από τη Συρία. Εξαρχής στόχος ήταν να δοθεί προτεραιότητα στη φιλοξενία σε οικογένειες, ασυνόδευτους ανήλικους, γυναίκες και άλλες ευπαθείς ομάδες. Ο χρόνος φιλοξενίας είναι συνήθως από μία έως τρεις μέρες και σπάνια ξεπέρασε τη μια βδομάδα. Ο μικρός χρόνος παραμονής, καθώς άμεσος στόχος των φιλοξενούμενων είναι να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, δεν επιτρέπει στους φιλοξενούμενους να εμβαθύνουν στο χαρακτήρα του εγχειρήματος, αντιλαμβάνονται ότι αυτή δεν είναι μια κρατική δομή όπως αυτές που είχαν συναντήσει ως τώρα στο ταξίδι τους, χωρίς όμως να μπορούν να διακρίνουν και το χαρακτήρα του εγχειρήματος. Η αίσθηση της προσωρινότητας και της ανά πάσα στιγμή αναχώρησης δεν επιτρέπει να οικοδομηθούν πιο βαθιές σχέσεις με τους αλληλέγγυους, ούτε να δοθούν ευκαιρίες για μια πιο ουσιαστική συμμετοχή στη λειτουργία του εγχειρήματος. Όμως, δεν έλειψαν οι συγκινητικές στιγμές ανάμεσα στους αλληλέγγυους και τους φιλοξενούμενους, όπου η δύναμη της αλληλεγγύης ξεπερνούσε τα εμπόδια στην επικοινωνία και έκτιζε γέφυρες. Σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των αλληλέγγυων με τους φιλοξενούμενους παίζουν οι διερμηνείς, στη συντριπτική τους πλειονότητα μετανάστες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, οι οποίοι πλέον αποτελούν αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι της κατάληψης.   
Σύντροφοι-ισσες  που συμμετέχουμε στην κατάληψη

Θεματικές: